El representant d'Unicef a la frontera amb Polònia adverteix de les greus conseqüències de la guerra en els infants desplaçats
Rússia ignora el món i segueix amb bombardejos
James Elder, representant d’Unicef, es troba a Polònia, a 80 quilòmetres de la frontera amb Ucraïna on arriben, diàriament, centenars de milers de refugiats. Segons Elder les condicions en les quals arriben totes aquestes persones són extremes: “Arriben exhausts, angoixats i traumatitzats. En molts casos han dormit en búnquers a Kiív o a Khàrkiv. Després vénen en tren o han passat molts dies en un cotxe per fer just 500 quilòmetres des de Kiív fins aquí”.
En una entrevista per al programa El Replà, d’IB3Ràdio, Elder s’ha mostrat especialment preocupat per les conseqüències que la guerra està tenint en els infants. “Estan estressats. Han estat dins búnquers. Vaig parlar amb una nina que plorava perquè havia estat en un búnquer i hi havia rates. I la seva mare li havia dit ‘aquí no hi ha bombes, hem d’estar aquí’. Estan assustats. Han vist fugir els seus pares, han vist les seves mares intentant mantenir-se fortes. Han hagut de deixar l’escola, han perdut els amics, no saben què està passant. Pots veure l’angoixa en les cares dels infants“.
El representant d’Unicef ha dit que la guerra no diferencia entre classes socials i entre els refugiats hi ha gent tot tipus de perfils: “Tothom. Gent de carrer. Fisioterapeutes, infermeres, mestres, advocats… Hi ha armament assetjant àrees civils, així que està afectant tothom. Pares que han de decidir que les coses ja no són segures pels seus fills. La guerra travessa totes les classes socials”.
Respecte de quina és la destinació final d’aquestes persones, Elder diu que no ho saben: “En aquests moments, per la majoria de gent és molt difícil pensar en demà, intenten sobreviure avui. La majoria pensen quedar a Polònia, alguns tenen família a la República Txeca, a Alemanya o a Holanda. Alguns no tenen ningú”.
El representant d’Unicef reclama que els atacs s’aturin. Les conseqüències psicològiques del conflicte en els infants, diu, seran més greus, com més llarg sigui el conflicte. En aquests moments, l’angoixa per la situació es manifesta en els infants de diferents maneres: “Alguns dormen més, d’altres es mostren enfadats, altres ploren… Unicef és present en conflictes arreu del món. El millor per ells és que la guerra s’aturi. Com més duri el trauma, més greu serà. Tenim psicòlegs especialitzats per donar suport a aquests infants, però són moltíssims en aquests moments. Així que l’estrés es pot manifestar de moltes maneres. Però no volem un altre país on els infants coneguin la guerra, on sonin les alarmes i els infants hagin de saltar del llit i córrer cap a un búnquer. Això seria un trauma que els infants arrossegarien durant anys”.