X

Japó davant els terratrèmols: construccions resistents i població previnguda

El país combina regulacions de construcció molt estrictes amb una cultura preventiva a la seva població

18/03/2022

Japó davant els terratrèmols: construccions resistents i població previnguda

Un carrer a les fosques després del darrer terratrèmol. /EFE

59

Construccions a prova de forts terratrèmols i una ciutadania previnguda són les claus per protegir-se al Japó, un país assolat per desastres freqüents, el més recent un sisme de 7,4 a Fukushima aquesta setmana que ha deixat quatre morts, més de 200 ferits i infraestructures danyades. Com es prepara un arxipèlag situat a l’Anell de Foc del Pacífic, la zona més sísmica del planeta, per conviure amb tremolors i tsunamis i evitar en la mesura del possible greus danys? El Japó combina estrictes regulacions de construcció amb una cultura preventiva a la seva població.

Una llei del 1981 va marcar un abans i un després en els estàndards de construcció antisísmics del país, que s’han anat reforçant les darreres dècades i que són, segons els experts, els més elevats del món. La llei bàsica va sorgir després d’un terratrèmol de 7,4 a la prefectura de Miyagi (nord-est), que va deixar un miler de ferits i una vintena de morts, i obligava per primera vegada tots els edificis, cases i infraestructures de nova construcció a resistir forts sismes. Es van reforçar pilars, es van eixamplar parets, es va invertir en nous materials i vidres, entre d’altres, però això no va poder evitar que el terratrèmol de Kobe del 1995 afectàs infraestructures anteriors i es perdessin 6.434 vides, amb 40.000 ferits i 640.000 edificis danyats.

Aquell mateix any una nova llei reforçava l’anterior amb subvencions per reformar les construccions antigues. El terratrèmol i tsunami del 2011, a més, va obligar a reconstruir gran part de les costes del nord-est amb edificacions noves que ara han aconseguit evitar més danys a Fukushima i Miyagi, assolades en aquell moment. Els japonesos són conscients de la importància de protegir-se també a l’interior de casa seva i acostumen a fer servir mobles baixos, no posen quadres o grans llums i apuntalen amb suports les seves prestatgeries i televisors.

I davant d’un tsunami? Els murs de protecció davant del mar ja eren habituals al país fa dècades, però després del tsunami del 2011 murades de formigó cobreixen gran part de les zones afectades i s’han elevat en metres. La comunitat pesquera de Taro, situada a Iwate, comptava des del 1965 amb el mur més gran del país, de 10 metres d’altura, però això no va poder evitar que morissin 181 persones i més de mil edificis desapareguessin en el desastre. Avui, un nou mur de 15 metres es torna a erigir davant del mar.

Més enllà de les infraestructures, el Japó també insisteix en la importància d’estar preparats davant de tota mena de desastres. Des de nins, els japonesos aprenen a protegir-se el cap i col·locar-se sota les taules davant d’un sisme, fan simulacres d’incendis o tsunami i observen quins llocs d’un edifici i les seves comunitats són més segurs per evacuar o refugiar-se.

18/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT