Vint centres de secundària de les Illes han participat en el programa "What's up! Com vas de salut mental?", contra l'estigmatització
Mar Abrines, Aina Niell i Danita Capó a les portes de l'Institut Can Peu Blanc de sa Pobla
43Vint centres educatius de Secundària han participat aquest curs en el projecte “What’s up! Com vas de salut mental?”, que organitza 3 Salut Mental, a través del programa Obertament Balears. Fa quatre anys que està en marxa, fins ara només s’havia fet a Mallorca, però ja s’ha desenvolupat també a Menorca i a Eivissa. Alumnes i professors parlen de salut mental i de com lluitar contra l’estigma que encara envolta aquests trastorns: la por al què diran, a ser jutjats, rebutjats… Prejudicis que poden fer que els afectats arribin massa tard a la consulta d’un psicòleg o psiquatre.
Els estudiants de tercer d’ESO de l’Institut Can Peu Blanc de sa Pobla han assistit aquesta setmana a l’acte de cloenda, després de tocar el tema en diverses assignatures. A mitjan dematí, entren a la sala d’actes per escoltar la coordinadora del programa, Mar Abrines, i l’activista Aina Niell. Les dues saben que als joves, al principi, els costarà participar. No faran preguntes, d’altres es despistaran, però Mar i Aina confien plenament en el projecte i en el seu objectiu: que es parli de salut mental, de forma oberta, natural, i sense estigmes.
Des de l’escenari, els fan preguntes: si troben que la seva salut mental és òptima, amb qui parlarien si tenguessin un problema, quin tipus de trastorns coneixen… Ells responen tímidament, fins que intervé l’activista, que els resumeix, en dos fulls, la seva experiència de vida. Ella aconsegueix captar-ne l’atenció. S’hi senten identificats. Aina és jove, vesteix com ells, parla com ells… i els explica, sense filtres, el camí que ha hagut de recórrer. En el seu al·legat final, treu l’artilleria. “Cap persona som el nostre diagnòstic. Jo no som un TOC (Transtorn Obsessiu Compulsiu), som n’Aina. I n’Aina vol viure intensament, lliurement i independentment. Per tant, vos don un consell: estimau-vos molt i demanau ajuda quan la necessiteu. No espereu. I, sobretot, que no us afecti el que digui la gent. La vida no seria vida si tots fóssim iguals”.
Els alumnes rompen en aplaudiments, recullen les coses i reconeixen que el programa els ha servit. “En general es pensa que la salut mental és una beneitura, però és més important del que sembla”, diu a IB3 Notícies l’estudiant Tomàs Palou. Un argument que comparteix Carlos Ferriol, qui considera que la xerrada ha estat “molt bona. T’ajuda a treure els problemes i no quedar-te callat amb tu mateix”. El seu company, Ferran Riera, destaca que “si tens un cas de salut mental, saps què has de fer en tot moment”.
L’OBJECTIU: ARRIBAR A MÉS CENTRES I A MÉS JOVES
La coordinadora del programa, Mar Abrines, insisteix en la importància d’arribar al màxim possible d’estudiants com ho fan ara: de tu a tu, i amb el testimoni de l’activista, que els fa connectar. “Arran de la pandèmia s’ha posat damunt la taula la importància de la salut mental. Els joves també ho perceben i en parlen més”.
Una de les angoixes amb què es troba la coordinadora de salut de l’Institut Can Peu Blanc, Danita Capó, és el nivell d’autoexigència de certs alumnes, que els fa posar-se de baixa i no poder anar a classe. “No sé si ho atribuiria a la pandèmia, però sí que aquests casos han augmentat. Jo fa deu anys que estic en aquest centre i ara ho perceb molt més que anys enrere”.
El curs passat van participar en el projecte “What’s up! Com vas de salut mental?” dotze centres de secundària de Mallorca, més de 3.500 alumnes i prop de 240 professors.
L'accidentat va ser evacuat amb traumatisme cranial i possible fractura de vèrtebres
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular