Obra per la qual l'escriptor català va guanyar també el XLV Premi Born de Teatre al 2020
41Josep Maria Miró Coromina ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Literatura Dramàtica, corresponent a l’any 2022, per la seva obra ‘El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc’ (Arola) edició en català. Obra per la qual l’escriptor català va guanyar també el XLV Premi Born de Teatre al 2020. Miró ja s’havia endut el Premi l’any 2009 amb ‘La dona que perdia tots els avions’ i el 2011 repetia amb ‘El Principi d’Arquimedes’.
El Premi Nacional, concedit pel Ministeri de Cultura i Esport, està dotat amb 20.000 euros. El jurat ha destacat la seva obra ‘El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc’ “pel seu alè poètic i pel domini de les veus teatrals.
“Josep Maria Miró i Coromina ha construït una obra coral per a un sol intèrpret que es nodreix de diferents perspectives que interpel·len i emocionen al lector. Una obra que, a més de tractar una temàtica d’apressant actualitat, se sustenta en una estructura prismàtica original i d’un enorme risc estètic”, ha assenyalat la decisió del jurat.
Josep Maria Miró, nascut a Prats de Lluçanes (Barcelona) en 1977, és llicenciat en Direcció i Dramatúrgia en el Institut del Teatre de Barcelona i de Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Des de 2013 és membre del Comitè de lectura del Teatre Nacional de Catalunya (TCN).
Dramaturg i director, és autor de ‘Cúbit’, ‘La travessia’, ‘Obac’, ‘Estripar la terra’, ‘Fum’, ‘Nerium Park’, ‘El principi d’Arquimedes’ o ‘Gang Bang (Obert fins l’hora de l’Àngelus)’, entre altres.
Ha guanyat nombrosos premis de teatre com el premi ‘Quim Masó’ a projectes de producció teatral, amb ‘Nerium Park’ en 2013, o el Premi Frederic Roda per ‘La travessia’ en 2015.
En l’àmbit periodístic ha col·laborat en “Els matins de Catalunya Ràdio i Matins de la Xarxa” i ha treballat de periodista en Ràdio Nacional d’Espanya, Com Ràdio i El 9 Nou, entre altres.
Com a docent és coordinador de l’àmbit de dramatúrgia del Grau d’Arts Escèniques de la Universitat de Girona a partir del curs 2015-16, i ha impartit classes en l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), en el programa de teatre per a adolescents Projecte Escola, i per a l’agència de comunicació Kvlar Fotoperiodistes a la UAB.
També és autor de diverses dramatúrgies, entre les quals destaquen ‘Neus Català, un cel de plom’, ‘Esperança Dinamita’, ‘Les lliures captivitats de Ricardo i Leonisa’ o ‘Com si entrés en una pàtria’. Els seus textos s’han traduït a una vintena de llengües i s’han realitzat produccions i lectures en una trentena de països.
També ha dirigit els seus propis textos i obres com ‘El carrer Franklin’ (Lluïsa Cunillé) o ‘La voix humaine’ (Jean Cocteau i Francis Poulenc).
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular