El jutge Juan Manuel Sobrino obre judici oral i, a més, demana al president del Parlament una fiança de 40.000 euros que haurà d'abonar en un dia, si no, li embargaran els seus bens
Foto: Isaac Buj / Europa Press
106El jutge obre el judici oral contra el president del Parlament, Gabriel Le Senne, per presumpte delicte d’odi quan va esqueixar la imatge de les Roges del Molinar durant el ple sobre la derogació de la Llei de memòria democràtica a la cambra balear. El judici s’haurà de fer en un Jutjat Penal. El jutge rebutja, però, que Vox sigui citat al judici com a responsable civil subsidiari, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB).
L’associació Memòria de Mallorca, acusació particular, ja ha reclamat la seva dimissió “immediata” mentre que, en un comunicat, Le Senne ha dit que segueix emparat per la presumpció d’innocència i que col·laborarà en la justícia per a aclarir tota mena de dubte que no va cometre cap delicte: “Vaig actuar únicament en aplicació del reglament i sense cap intenció d’humiliar a ningú”.
Pots llegir aquí la interlocutòria del jutge
En la resolució, el magistrat Juan Manuel Sobrino, a més, ha sol·licitat a Le Senne una fiança de 40.000 euros en el termini d’un dia per a assegurar les responsabilitats pecuniàries que poguessin imposar-se durant el procediment. En cas de no abonar-la, el magistrat informa que s’embargaran els béns de Le Senne a bastament per a assegurar la quantitat assenyalada. També se sol·licita a l’acusat que informe al Parlament de l’obertura de judici oral, encara que assenyalant que la interlocutòria en la qual es va acordar continuar les diligències prèvies no és ferma, ja que la defensa i Fiscalia van presentar un recurs que l’Audiència Provincial encara no ha resolt.
D’altra banda, el jutge ha rebutjat, com sol·licitava el Partit Comunista de Pobles d’Espanya (PCPE), que Vox sigui cridat al judici com a responsable civil subsidiari. Segons el magistrat, els fets investigats són unes accions del president del Parlament en les quals no va tenir cap actuació aquest partit i tampoc consta que hagi dirigit directrius sobre aquest tema a Le Senne.
“Odi evident cap a la ideologia”
Cal recordar que la querella es va presentar contra el president de la Cambra autonòmica per l’incident amb les fotografies d’Aurora Picornell i les Roges del Molinar en el ple que debatia la presa en consideració, a proposta de Vox, de la derogació de la llei de memòria democràtica. Les dues diputades socialistes membres de la Mesa, Mercedes Garrido i Pilar Costa, es van negar a retirar les fotografies que tenien adherides a la part posterior dels seus portàtils i l’incident es va saldar amb la seva expulsió i amb Le Senne arrencant les imatges.
La Fiscalia va demanar que s’acordés el sobreseïment de les actuacions entenent que no ha quedat degudament acreditat el dol que conforma el tipus subjectiu de delicte investigat. No obstant això, el magistrat va dictar un interlocutòria, dies després, en el qual acordava continuar les diligències prèvies pels tràmits de la fase intermèdia del procediment abreujat. “L’atac dut a terme per l’investigat amb els seus actes revela un odi evident cap a la ideologia de les persones que estaven representades en aquestes imatges, causant un evident mal moral a la memòria de les Roges del Molinar”, apuntà el jutge.
Què demanen les acusacions?
L’acusació popular del Partit Comunista dels Pobles d’Espanya reclama quatre anys de presó per al president del Parlament. És la pena màxima que preveu el Codi Penal pel delicte d’odi. La resta d’acusacions reclamen penes més baixes. Els familiars de les víctimes demanen 20 mesos de reclusió i Memòria de Mallorca sol·licita 16 mesos.
Què hi diu el Reglament del Parlament?
Segons l’article 9 del Reglament del Parlament balear, els diputats i les diputades quedaran suspesos en els seus drets i en els seus deures parlamentaris “quan, una vegada la interlocutòria del processament sigui ferma o es dicti la interlocutòria d’obertura de judici oral, el Ple de la Cambra així ho acordi, per majoria absoluta“.
En la història recent de la democràcia a les Balears, dos presidents de la cambra balear han dimitit després de veure’s implicats en casos judicials: van ser Maria Antònia Munar, pel cas Maquillatge l’any 2010, i Pere Rotger, del PP, per la seva imputació en el cas Over.
El petit ha entrat d'urgència a l'Hospital Mateu Orfila, després que, segons les primeres hipòtesis, li hauria caigut damunt aigua bullent
Una cinquantena d'efectius d'una empresa de desocupació han muntat un control d'accés a l'entrada de l'edifici
Més de 200 persones, entre veïnats de Maria i de Sineu, hi han participat