X

Més per Menorca i Unides Podem demanaran debatre la suspensió de Le Senne en el pròxim ple

El grups d'esquerres demanen a Prohens i al PP "rectificació" i "responsabilitat" perquè la suspensió com a diputat del president de la Cambra surti endavant

20/02/2025

Més per Menorca i Unides Podem demanaran debatre la suspensió de Le Senne en el pròxim ple

Imatge d'arxiu de la Mesa del Parlament. / ISAAC BUJ - EUROPA PRESS

42

Més per Menorca i Unides Podem registraran aquest mateix divendres un escrit dirigit a la Mesa del Parlament sol·licitant que s’inclogui en l’ordre del dia del pròxim ple un debat sobre la suspensió com a diputat del president de la Cambra autonòmica, Gabriel Le Senne. Ho ha anunciat, davant els mitjans, la diputada Cristina Gómez, d’Unides Podem, després que el Jutjat d’Instrucció número 1 de Palma ha dictat l’obertura de judici oral contra la segona autoritat de les Balears per un delicte d’odi. Està previst que les dues formacions, integrades en el Grup Mixt, presentin l’escrit demà al mati, per la qual cosa la Mesa haurà de votar després si l’accepta a tràmit. Només si passa aquest primer escull es debatrà la possible suspensió de Le Senne com a diputat.

Gómez ha argumentat que la seva proposta s’ajusta a l’article 9 del reglament del Parlament, que indica que un diputat serà suspès quan, entre altres qüestions, es decreti l’obertura d’un judici oral contra ell, sempre que la votació sigui favorable per majoria absoluta. Això implicaria la necessitat de cercar un nou president de la Cambra autonòmica, funcions que, ha apuntat la diputada, podria assumir l’actual vicepresident, el popular Mauricio Rovira.

És al·lucinant que hàgim arribat fins al dia d’avui sense que hagi dimitit. Però amb l’obertura del judici oral i la gravetat dels fets confirmats pel jutge d’instrucció es compleixen els requisits per a demanar la seva suspensió com a diputat”, ha indicat en declaracions als mitjans, acompanyada per la coordinadora d’Unides Podem a Balears, Lucía Muñoz, i el seu portaveu, Jesús Jurado. Gómez ha expressat, però, el seu desig que l’escrit sigui aprovat per la Mesa i després el ple voti la suspensió de Le Senne, ha incidit en què la proposta està “especialment” dirigida al PP. “Perquè qui ha permès que Le Senne continuï sent president i ens estigui arrossegant fins al banc dels acusats com a institució ha estat el PP. Esperem que rectifiquin, és un missatge i una prova que els posem”, ha assenyalat la diputada. Això s’ha degut, ha considerat Gómez, a la “relació tòxica i de xantatges mutus” que mantenen el PP i Vox. “La cadira de Le Senne i la de la presidenta del Govern, Marga Prohens, estan lligades en una relació bastant perversa”, ha sostingut.

Per la seva banda, el diputat i portaveu adjunt del PSIB-PSOE, Marc Pons, ha afirmat que el seu partit espera una dimissió de Le Senne al llarg del dia d’avui. Pons demana que si no es produeix, “la responsabilitat directa és de Marga Prohens i del PP, que el proposaren i el votaren”. “Avui és un dia negre per a Balears i per a la democràcia en el seu conjunt. Mai ningú no havia degradat la imatge del Parlament com l’està fent en aquests moments el seu president, emparat pel PP”, ha afirmat.

Per la seva banda, el portaveu de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha afirmat que Le Senne “no pot seguir ocupant la presidència del Parlament”. “Al marge de les vicissituds judicials, la seva actitud en el ple de juny mereix la seva reprovació i deixar d’ocupar la Presidència. No conserva la dignitat suficient ni l’autoritat moral per a exercir aquest càrrec”, ha afirmat.

L’associació Memòria de Mallorca ha reclamat la dimissió “immediata” de Le Senne o, “si no ho fa per iniciativa pròpia”, que s’obrin els protocols del Reglament de la cambra autonòmica per destituir-lo. Per la seva banda, en un comunicat oficial, Le Senne ja ha dit que segueix emparat per la presumpció d’innocència, que col·laborarà amb la justícia i que no va cometre cap delicte.

Què hi diu el Reglament del Parlament?

Segons l’article 9 del Reglament del Parlament, els diputats i les diputades quedaran suspesos en els seus drets i en els seus deures parlamentaris, primer, en els casos en què així procedeixi, per aplicació de les normes de disciplina parlamentària establertes en aquest reglament. I segon, quan, una vegada la interlocutòria del processament sigui ferma o es dicti la interlocutòria d’obertura de judici oral, el ple de la Cambra així ho acordi, per majoria absoluta. També quan una sentència ferma condemnatòria ho comporti o quan el compliment d’aquesta impliqui la impossibilitat d’exercir la funció parlamentària.

Mecanismes que fins ara no s’han activat mai perquè tant Maria Antònia Munar, d’UM, i Pere Rotger, del PP, varen dimitir en ser investigats. Munar pel cas Maquillatge l’any 2010 i Rotge pel cas Over el 2012.

Notícies relacionades >

20/02/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT