X

L’11S i altres numerònims amb història

Un numerònim és una abreviació que conté nombres i lletres i que fan referència a esdeveniments històrics, moviments socials i cimeres internacionals, entre altres

11/09/2021

L’11S i altres numerònims amb història

15

Aquest dissabte es commemora el 20è aniversari dels atemptats terroristes contra les Torres Bessones del World Trade Center, data històrica que s’ha recordat com a 11S perquè es va produir l’11 de setembre de 2001. Aquest és un dels diversos numerònims que han passat a la història, juntament amb el 23F, l’11M, el 8M, entre altres.

Un numerònim és una abreviació que conté nombres i lletres i que fa referència a esdeveniments històrics, moviments socials i cimeres internacionals. Però des de quan s’utilitza aquesta combinació de nombres i lletres per designar esdeveniments històrics destacables i altres conceptes?

El primer numerònim que es va donar a conèixer en àmbit internacional va ser el 1985 amb el S12N, per designar un compte de correu electrònic d’un treballador de la Digital Equipment Corporation, un tal Jan Scherpenhuizen, perquè es considerava que el seu cognom era massa llarg.

Però a Espanya, quatre anys abans, ja s’havia donat a conèixer un numerònim que recordava una data històrica de gran tensió política i social. És el 23F, el 23 de febrer de 1981, quan es va produir un intent de cop d’estat contra el govern espanyol. 288 guàrdies civils arribats en autocars i encapçalats per Antonio Tejero Molina varen assaltar l’hemicicle mentre es feia la votació per investir Leopoldo Calvo-Sotelo, de l’UCD (Unió de Centre Democràtic), com a president del govern.

Altres numerònims que han transcendit a la història recent de l’Estat espanyol són l’11M, el dia de l’atemptat de Madrid, l’11 de març de 2004. Aquell dia es varen produir 10 explosions simultànies a tres trens de rodalies de Renfe en mans d’una cèl·lula islamista local que emulava les accions d’Al-Qaida. En els atacs varen morir 191 persones i va haver 1.700 ferits.

Un altre numerònim que també es recorda de la història recent d’Espanya és el del 15M, en referència als moviments dels indignats que es va produir arran de la manifestació del 15 de maig de 2011, convocada per diversos col·lectius. De manera espontània, grups de persones varen acampar a diferents places de les principals ciutats espanyoles amb la intenció de promoure una democràcia més participativa, no regida pel bipartidisme històric del PP-PSOE, entre altres mesures per demanar una millora del sistema democràtic.

Un altre, l’1-0, que fa referència al primer d’octubre de l’any 2017, dia del referèndum sobre la independència de Catalunya de l’any 2017, després d’unes eleccions en les quals els partidaris del referèndum varen obtenir la majoria al Parlament de Catalunya. La seva convocatòria va ser oficialment suspesa pel Tribunal Constitucional d’Espanya, però el Govern català va continuar amb l’organització apel·lant a la Llei del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Més de dos milions de persones varen votar, però les escenes de violència per part dels cossos i forces de seguretat de l’Estat varen circular per les xarxes i els mitjans de comunicació i centenars de persones varen resultar ferides.

El 8 de març de 2018 és recordat com a 8-M, dia en què es va celebrar la marxa feminista pel Dia de la Dona i va tenir repercussió mediàtica i social perquè les marxes varen comptar amb molta participació i milers de persones varen sortir al carrer. El Partit Popular i Vox varen criticar el Govern espanyol per haver permès aquestes manifestacions quan ja se sabia de la gravetat de la pandèmia de la Covid-19.

També s’han utilitzat els numerònims per fer referència a les eleccions generals, com les darreres que es varen celebrar el 10 de novembre de 2019, el 10N. Varen ser les segones eleccions generals celebrades el 2019, després del 28 d’abril, ja que en el primer intent no es va aconseguir formar govern.

Els numerònims també s’utilitzen per designar cimeres internacionals on participen diversos països i fan referència al nombre de països involucrats, com el G-8, el G-20, etc. El G-5, per exemple, o grup dels cinc, és el nom que reben les potències emergents a les reunions internacionals de Brasil, la Xina, Índia, Mèxic i Sud-àfrica amb l’objectiu de promoure el diàleg entre els països en vies de desenvolupament i els països del G-8, en relació amb qüestions de rellevància a escala mundial com l’economia, el desenvolupament sostenible i el canvi climàtic, entre d’altres.

El G-8, o grups del vuit, és un grup que es va crear després que el Canadà s’unís als altres països per crear el G-7, el 1988 s’hi va integrar Rússia, per la qual cosa es va passar a anomenar G7+Rússia o G8. Així doncs, està format per Alemanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Japó, Regne Unit i Rússia. Aquest grup organitza cimeres anuals per discutir també de temes econòmics i polítics que se celebra durant tres dies.

Un altre numerònim conegut és el G-20, que fa referència al grup dels 20, que integra 19 països més la Unió Europea i està constituït pels països del G-8 i onze països recentment industrialitzats de totes les regions del món (Aràbia Saudita, Argentina, Austràlia, Brasil, la Xina, Corea del Sud, Índia, Indonèsia, Mèxic, Sud-àfrica i Turquia) i la Unió Europea com a bloc econòmic. Espanya ostenta l’estatus de “convidat permanent” des de 2010.

D’altra banda, quan les paraules tenen múltiples significats és habitual que s’utilitzin els numerònims com a abreviatures per referir-se a qüestions de l’àmbit de la informàtica. Per exemple, la paraula “globalització”, té un significat sociopolític, però quan s’abrevia com a G11N es refereix a la preparació de softwares per a distribucions a escala global. ​

11/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT