X

La cimera turística europea de Palma reivindicarà un pressupost específic per al turisme dins de la Unió

La 'Declaració de Palma' reflecteix les prioritats generals de la presidència espanyola de la UE en matèria turística, si bé el seu contingut no és vinculant

31/10/2023

La cimera turística europea de Palma reivindicarà un pressupost específic per al turisme dins de la Unió

La reunió informal ministerial europea que se celebra aquest dimarts a Palma preveu culminar amb una declaració amb la qual reivindicaran un pressupost específic per al turisme dins de la Unió Europea, així com “rellançar i impulsar les polítiques turístiques que es puguin realitzar de manera comuna dins dels diferents estats”. Així ho ha explicat la secretària d’estat de Turisme espanyola, Rosana Morillo, en declaracions als mitjans a la seva arribada al Palau de Congressos de Palma, seu de la reunió.

Morillo ha afegit que el principal objectiu de l’anomenada com a ‘Declaració de Palma’ “és posar el turisme en el focus de l’agenda de la Unió Europea”. Segons van informar fonts governamentals, el text ja ha estat negociat amb la resta d’estats membres i la Comissió Europea, i reflecteix les prioritats generals de la presidència espanyola de la UE en matèria turística, si bé el seu contingut no és vinculant. La representant espanyola ha recordat que el lema de la reunió és ‘El camí cap a la sostenibilitat social del turisme’. Així, la trobada servirà per debatre, des d’una perspectiva europea, sobre “com millorar la riquesa que el turisme deixa en el territori” i aprofundir sobre l'”equilibri” i la “convivència entre turistes i residents”.

Tot això, ha assenyalat Morillo, amb la mirada posada “en el fet que el turisme al final tingui un impacte beneficiós en el territori”. Per això, els ministres, ambaixadors i secretaris d’estat que assisteixen a la reunió també parlaran “de la qualitat de l’ocupació en el turisme, de com millorar la formació, la capacitació dels treballadors i com prestigiar i augmentar la reputació del sector turístic”.

Sobre les crítiques per no haver inclòs la societat civil en la reunió, Morillo ha demanat “entendre que aquesta reunió està dins del marc de la presidència d’Espanya”. “És una reunió de ministres, això no impedeix que nosaltres estiguem en contacte sempre permanent i constant amb la societat civil”, ha justificat, tot remarcant que aquest dilluns va mantenir personalment reunions amb representants d’un fòrum balear “que representa diferents entitats”. Aquests col·lectius van traslladar les seves preocupacions i inquietuds “respecte a les polítiques turístiques i el futur del turisme en aquest territori insular que, a més, té unes característiques especials per ser tan fràgil”. Morillo presideix la reunió en representació d’Espanya perquè el ministre d’Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, assisteix a Madrid a la jura de la Constitució de la princesa Elionor.

Notícies relacionades >

31/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris