X

La dependència energètica de les Illes respecte de la Península baixa 16 punts de rècord

Tot i que la generació d'energia renovable va guanyant terreny encara està molt enrere del gas que s'empra per generar electricitat

19/09/2022

La dependència energètica de les Illes respecte de la Península baixa 16 punts de rècord

Instal·lació de plaques fotovoltaiques al terrat d'un edifi a Son Pizà, Palma

15

El mes d’agost les plantes de producció d’energia illenques produïren prou electricitat per cobrir 500 hores de demanda rècord (una xifra que es va assolir el 13 d’agost a les nou del vespre amb una demanda d’1,3 gigawatts). Parlam d’una producció pròpia de 650.000 megawatts aquest mes turístic per excel·lència i de major calor enguany, que va deixar una balança comercial elèctrica amb la Península (connectada per cable amb Mallorca des de 2012) en un mínim històric d’importació. Només el 8% era de fora quan habitualment aquest percentatge fregava el 20%.

La mala notícia és que d’aquesta ‘autoproducció’, només el 7% va ser energia renovable (és del 40% de mitjana estatal), que deixa el protagonisme al gas (80%) i que s’empra com a font generadora a les plantes de cicle combinat com la de Cas Tresorer de Palma.

En qualsevol cas, destaca en positiu que la xifra d’energia verda insular també continua creixent i ha marcat rècords absoluts aquest estiu: 50.000 megavatts/hora en un mes. És el doble que abans de la pandèmia i Pep Malagrava, director general d’Energia i Canvi Climàtic, pensa que amb aquest ritme de creixement es pot arribar aviat a la descarbonització marcada a l’agenda sempre i quan “es redueixi el consum d’electricitat amb crisi i sense”.

Conjuntura turística i meteorològica

Vicenç Canals, que és director de la Càtedra Endesa Red d’Innovació Energètica a la UIB, atribueix a la lògica relació entre elevada ocupació turística i alta temperatura l’alta demanda d’aquest estiu, especialment “en hores punta”. Quant a la menor dependència de l’electricitat d’importació peninsular, assenyala que obeeix a les “limitacions” mateixes d’un sistema basat en la generació de cicle combinat que es torba un dia a posar-se en marxa, però, una vegada posada en funcionament, ja no s’atura. I també per qüestions econòmiques perquè “ja no hi ha energia barata que es pugui enviar a les illes des de la Península”, diu Canals en relació al preu a l’alça d’un gas que és “igual de car a fora que aquí”.

Amb tot, els plans de Red Eléctrica, explica el delegat a les Illes, Ricardo Maynau, a IB3 Ràdio és que amb una inversió d’1.169.000 euros les Balears podran “duplicar el benefici” de la seva connexió elèctrica amb la península el 2026, de manera que podrà arribar més energia -no contaminant- de fora que supleixi el paper actual del gas natural. Per cert, que tot i el preu elevat d’aquest gas, el Govern descarta reactivar la producció amb carbó que abasteix centrals com la des Murterar que sí han plantejat alguns països europeus quant a les seves infraestructures. Les dues unitats encara actives a la central d’Alcúdia han funcionat més que el 2021, però continuen limitades a 500 hores anuals, i ja han esgotat el crèdit. Això és manco d’un 2% del total de producció. En quatre anys ja no s’hi ha de generar res amb aquest recurs energètic contaminant.

19/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT