La compareixença s'ha acordat avui a la comissió d'Assumptes Institucionals amb els vots del grup Popular, Vox, Ciutadans, El Pi i Més per Menorca
12La directora de l’Advocacia de la Comunitat, Lourdes Aguiló, haurà de comparèixer al Parlament per la nota jurídica sobre la Llei de reserva de la biosfera. Així s’ha ha acordat avui a la comissió d’Assumptes Institucionals. Més per Menorca ha donat suport a la iniciativa del grup Popular, junt amb Vox, Ciutadans i El Pi. Els grups del pacte s’han abstingut. El portaveu de Més per Menorca considera que s’ha d’aclarir si el govern va utilitzar l’advocacia per parar el ple del consell de Menorca el dia abans que havia d’aprovar la norma. Ara serà la mesa del Parlament qui haurà de fixar una data.
Una norma que va fer trontollar el pacte de govern al Consell de Menorca
La crisi va esclatar quan a darrer moment es va decidir postposar el ple extraordinari que s’havia de celebrar per aprovar la proposició de llei. Més per Menorca va considerar que la presidenta Susana Mora havia cedit al xantatge del Govern i els tres consellers i els set directors insulars de la formació presentaren les seves renúncies. Mora va deixar sobre la taula la seva dimissió per tal de mirar de reestablir ponts que permetessin mantenir el pacte de govern.
Un dels motius que s’al·legaren, van ser l’existència de dos informes jurídics, un del Govern i un del Ministeri, que alertaven que la norma envaïa competències que no eren insulars. De fet, dos consellers del Govern es desplaçaren a l’illa per posar damunt la taula aquestes reticències. Un dels informes, el de l’Advocacia de la Comunitat Autònoma, que Aguiló haurà d’explicar al Parlament, apuntava que no constava que s’hagués tengut en compte la voluntat política del Govern de dur a terme aquestes transferències. També advertia que part de la normativa en qüestió anava en contra de la legislació estatal. Pel que fa al finançament, apuntava que no es quantificava el cost de la posada en marxa de la llei i que havia de quedar clarament redactat que l’aportació ha de ser conjunta del Govern i del Consell. Però també el Ministeri per a la Transició Ecològica havia fet arribar un informe en què advertia al Consell que és l’Estat qui té les competències en biodiversitat marina. Les observacions posaven diversos exemples en els quals el text menorquí s’excedeix, com en la regulació dels fondejos.
Finalment, la situació es reconduí “amb mínimes modificacions i mantenint l’essència que tenia des del principi”, asseguraren des de Més per Menorca. També Mora destacà “la solvència i les garanties jurídiques” amb que naixia la norma i que permetia tancar la crisi oberta al si de la institució insular menorquina.
L'accidentat va ser evacuat amb traumatisme cranial i possible fractura de vèrtebres
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular