societat

La Fiscalia s’oposa al confinament forçós dels estudiants aïllats pel macrobrot

El Ministeri Públic aclareix que no es qüestiona que els joves hagin pogut mantenir contacte amb positius, però apunta que la resolució de la Conselleria considera sospitosos de contacte als joves afectats "de manera general, presumptiva i indeterminada"


La Fiscalia s’ha oposat aquest dimarts al confinament forçós acordat pel Govern balear per als joves aïllats a l’hotel Palma Bellver pel macrobrot supracomunitari associats a viatges de final de curs a Mallorca.

En un escrit presentat aquest dimarts, al qual ha tingut accés l’agència Europa Press, la Fiscalia ha sol·licitat al Jutjat contenciós administratiu número 3 de Palma que no ratifiqui la resolució de la directora general de Salut Pública, Maria Antònia Font, per la qual es va ordenar el confinament forçós en règim d’aïllament, sota custòdia policial, de més de 200 estudiants.


Una jutge denega l’habeas corpus a tres joves aïllats a Palma pel macrobrot supracomunitari

La Fiscalia considera que les mesures adoptades per la Direcció General de Salut Pública “no resulten plenament justificades ni proporcionades d’acord amb la legislació vigent”.

El Ministeri Públic aclareix que no es qüestiona que els joves hagin pogut mantenir contacte amb positius, però apunta que la resolució de la Conselleria considera sospitosos de contacte als estudiants afectats “de manera general, presumptiva i indeterminada”.

A més, es refereix únicament a ells quan “no consta” que en els establiments on es creu que es van produir els contagis “s’allotgessin únicament joves estudiants”, al·lega. “Resulta estrany que no s’hagin considerat sospitosos o contactes a altres col·lectius com ara els treballadors dels establiments hotelers o d’oci o els altres clients que gaudien d’aquests hotels o llocs d’oci”, argumenta el fiscal.

En aquest sentit, la Fiscalia qüestiona que la resolució de la Direcció General “no especifica ni concreta de manera clara ni directa” a cap dels joves, sense fer referències a la situació particular de cadascun d’ells –com la data d’arribada, període d’estada a l’illa, grup al qual pertanyia, activitats realitzades o l’hotel en el qual es van allotjar–.

“És a dir, s’ignora (…) si efectivament van mantenir un contacte real ni amb quina intensitat amb les persones concretes el confinament de les quals es pretén ratificar”, apunta el Ministeri Públic.

El fiscal puntualitza que no es qüestiona la gravetat de la situació però posa en dubte la proporcionalitat de la mesura, quan “la pròpia resolució apunta al fet que de moment tots els casos han estat asimptomàtics o lleus i que cap ha requerit hospitalització”.

Finalment, critica que l’ordre del Govern faci esment a “joves estudiants” però sense esmentar que diversos d’ells poden ser menors d’edat, tenint en compte la possible intervenció dels pares o tutors legals en adoptar mesures restrictives respecte als seus drets i llibertats.

249 joves aïllats

El Govern ha traslladat a l’hotel pont un total de 249 joves peninsulars que han tingut relació directa o indirecta amb el macrobrot, que ja ha causat més d’un miler d’afectats en diferents comunitats autònomes.

Els joves localitzats a Mallorca han estat traslladats en una ambulància del SAMU061 i a la seva arribada han estat sotmesos a prova PCR. Segons ha informat la Conselleria de Salut, fins al moment, dels 249 joves traslladats, 64 han donat positiu per PCR i 185 han donat negatiu. La taxa de positivitat entre els joves és del 25,7%. A més, 14 joves romanen actualment ingressats a l’Hospital Son Espases amb símptomes lleus.

En l’actualitat, un total de 13 joves estan pendents de ser traslladats a l’Hotel Bellver. Per a aquests, que encara romanen als seus hotels, s’ha establert un protocol de control en col·laboració amb la Delegació de Govern perquè quedin aïllats a les seves habitacions.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Comença a Madrid el judici contra Rodrigo de Santos per agredir sexualment dos presos

El Fiscal demana 20 anys de presó per a l'exregidor del PP. L'acusa d'obligar un dels presos a mantenir relacions...

Un home de 34 anys, greu després de tenir un accident amb el patinet al Molinar

L'accident ha tengut lloc a les 00.10 hores al carrer Vicari Joaquin Fuster

La delegada del Govern Aina Calvo: “Els migrants dormen a les cotxeres, però amb dignitat”

Els immigrants arribats el cap de setmana encara no dormen a Son Tous, sinó a aparcaments i cotxeres de dependències...

L’ajuntament de Palma vol ampliar la xarxa d’horts urbans amb 100 parcel·les més

Pedro Puertas, el propietari més veterà, ens explica la seva experiència