La+gran+vida%2C+d%E2%80%99IB3+r%C3%A0dio%2C+estrena+dues+can%C3%A7ons+in%C3%A8dites+de+Guillem+d%E2%80%99Efak

IB3 Ràdio informa

La gran vida, d’IB3 ràdio, estrena dues cançons inèdites de Guillem d’Efak

La gran vida estrenà dissabte, en el dia del 25è aniversari de la mort d’Efak , “Gimnèsies i Pitiüses” i “Al·lot de fona”

 

El programa d’IB3 Ràdio ‘La gran vida’ recordà dissabte, en el 25è aniversari de la seva mort,  Guillem d’Efak, el poeta i cantant manacorí. Tot un referent cultural de la Mallorca de postguerra.

I ho va fer estrenant dues cançons inèdites que s’enregistraren a la Sala Imperial de Manacor, l’any 1980, amb música d’Antoni Parera Fons: “Gimnèsies i Pitiüses” (o “Siau qui sou”) i “Al·lot de fona” (o “Som fill de foner”). Aquesta estrena va ser possible gràcies a Bernat Nadal, que desà un enregistrament d’aquell espectacle i Tomeu Mestre, Balutxo, qui gestiona el llegat de d’Efak.

“Gimnèsies i Pitiüses” (o “Siau qui sou”) és una peça de la qual s’han fet moltes versions però que mai no s’havia sentit en la veu d’Efak ja que no es va enregistrar en estudi. Ell sempre el va presentar com el vertader himne de les Balears. “Al•lot de fona” (o “Som fill de foner”) només es va sentir aquell vespre a Sala Imperial.

En aquest  enllaç hi trobareu les cançons.

Altre continguts

IB3 reemetrà acui dimarts 18 de febrer el documental de Pep Tosar “Guillem d’Efak. L’ànima negra de l’illa”. Un  documental on l’actor i dramaturg Pep Tosar vol fer una obra de teatre sobre en Guillem d’Efak i viatja a Mallorca per entrevistar els que el varen conèixer. És un viatge que l’endinsa en la vida d’un personatge fascinant que, com ell deia “només estava compromès amb la vida” però que, com recorden els que el van conèixer, tenia un profund compromís amb el poble.

De retorn a casa, en Pep es disposa a escriure la seva obra teatral. Sol davant l’ordinador, va recordant el que li han dit sobre en Guillem totes les persones amb qui ha parlat (amics de la infantesa, companys de viatge, la seva vídua). Entre tots plegats l’han ajudat, per una banda, a refer la vida d’en Guillem i, per l’altra, a donar-li dimensió humana a qui fins ara era només un personatge. D’aquesta manera, en Pep Tosar va construint, dins seu, un Guillem d’Efak propi que serà protagonista de la seva obra teatral “Tots aquests dois”.

Aquí podeu veure el documental.

El programa  Illes i Pobles també recordà la figura d’Efak amb un especial “El retrovisor” , on recolliren testimonis d’alguns dels seus amics que analitzaren la seva figura com a poeta, cantant i dinamitzador cultural de la Mallorca de postguerra. Podeu veure el reportatge en aquest enllaç.