La incidència puja mig any després de la vacunació, fet que agafa els vulnerables amb un nivell d'anticossos "no òptim"
10El virus de la grip ha arribat enguany més tard del que és habitual. Segons dades hospitalàries, fins ara s’han comptabilitzat 1.800 casos a les Illes, més del doble que el mateix període de l’any passat, però set vegades menys que l’any anterior, quan va començar la crisi sanitària.
L’hivern passat, el nombre de casos va caure dràsticament. Les mesures per frenar la pandèmia, com l’ús de la mascareta, causaren aquest canvi de tendència. A les Balears, fa un any hi va haver gairebé 20 vegades menys casos que al 2019: uns 700 davant 13.000. Ara, la grip es torna a transmetre, però encara a un nivell molt inferior del que estàvem acostumats, i a l’inici de la primavera, tal com explica el viròleg del servei de Microbiologia de l’Hospital Son Espases, Jordi Reina. “La circulació del virus és molt més baixa que en temporades anteriors. És una grip endarrerida, que comença a pujar una mica ara, a finals de març, amb menys intensitat i amb un impacte menor a la comunitat”, ha explicat l’expert a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.
Un altre factor que pot influir en la circulació tardana del virus (la campanya sol acabar dia 31 de març) és que ara les persones més vulnerables, les que es vacunen, ja han començat a perdre la immunitat que els proporciona l’antídot. “Vacunàrem per l’octubre, han passat entre cinc i sis mesos. El nivell d’anticossos ja no es troba en valors òptims”, ha explicar el viròleg, qui ha assegurat que, tot i això, els casos detectats no son més greus.
La taxa de vacunació de la grip a les Balears és del 58,4% de la població, segons les dades provisionals de la Conselleria de Salut, gairebé un punt més que l’any passat.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu