X

La guerra d’Ucraïna vista per experts en dret internacional i història contemporània

La violència ha esclatat ara, però el conflicte té unes arrels que venen de segles enrere

25/02/2022

La guerra d’Ucraïna vista per experts en dret internacional i història contemporània

13

Fa dos dies que va esclatar la guerra, però la base del conflicte es remunta als inicis dels dos pobles. Els orígens de Rússia s’han d’anar a cercar al principat de Kíev, el qual “reivindiquen com a part de Rússia, però també és Ucraïna i el bressol de la identitat ucraïnesa”, explica el professor en Història Contemporània de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Antoni Marimon. Comenta que d’aquesta manera les dues identitats varen entrar en conflicte. Un fet que condueix que alguns russos sentin que Ucraïna els pertany.

Però no és l’única causa que ha detonat el conflicte. De fet, la cúpula russa dirigent entén que l’entrada d’Ucraïna a l’OTAN posaria en perill la seguretat nacional russa. És l’argument que han fet servir per atacar i, segons el professor de Relacions Internacionals de la UIB, Joan David Janer, vulnera el dret internacional. Una violació a la qual se suma l’agreujant que Rússia forma part del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. I és que quan una de les potències membres permanent està implicada en el problema, l’òrgan queda bloquejat. Això vol dir que “si la solució passa per la solució militar, aquesta només pot ser autoritzada pel Consell de Seguretat de Nacions Unides o en cas de legítima defensa”. En aquest context, l’OTAN no podria dura a terme una ofensiva armada.

Janer apunta que a escala més local “viuen amb la idea de fer llevar el govern democràticament elegit, i forçar un canvi per imposar un govern pro rus”. Però amb una mirada més ampla, coincideix amb Marimon, qui detalla que “els sectors dominats de Putin volen reconstruir l’antic imperi rus i un dels principals obstacles és la independència d’Ucraïna. És per això que han decidit esclafar-la de la pitjor manera possible: amb l’ús de les armes”.

El professor en història contemporània recorda que hi ha molts precedents que demostraven el desig expansionista de Rússia i recorda que Lenin ja avisava que l’imperialisme rus era el pitjor en tant que oprimia. La suma de tots els factors ja feien sospitar a Marimon que la guerra acabaria esclatant. Per una banda, diu que “el fet que occident digués d’entrada que no enviaria tropes ha ajudat”. Per l’altra, afegeix, que a uns personatges com Putin i el seu nucli de confiança, les amenaces de la comunitat internacional d’imposar sancions econòmiques, “els fan rialles”.

Així mateix, el professor Janer recorda que Rússia començarà a patir les sancions econòmiques a mitjan-llarg termini, mentre que l’agressió a Ucraïna es produeix en aquests precisos moments.

25/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT