Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Dues persones s'abracen a València, un gest dífícil de veure durant la pandèmia. /EFE
11Els menors de 60 anys vacunats amb una primera dosi AstraZeneca, uns 2 milions de persones, en la seva majoria treballadors essencials, esperen que la Comissió de Salut Pública decideixi si rebran una segona burxada d’aquest sèrum o si hauran encara d’esperar setmanes a completar la seva immunització.
Els tècnics del Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes tractaran avui d’arribar a una conclusió sobre el futur d’aquestes persones quan està per vèncer el període de 12 setmanes per als primers vacunats amb Vaxzevria (nom comercial d’AstraZeneca), que va començar a emprar-se al nostre país en treballadors essencials menors de 55 anys a principis de febrer.
La seva immunització va quedar als llimbs quan Salut Pública va desaconsellar el seu ús en menors de 60 anys arran que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) confirmés l’existència d’un “possible vincle” del fàrmac amb casos molt poc freqüents de trombosis amb baixada de plaquetes.
Hi ha diverses opcions: que completin la pauta amb AstraZeneca en el temps que marca el seu prospecte, que és l’opció recomanada per l’EMA i per la qual s’han decantat països com Itàlia, on està recomanada per a majors de 60 anys i menors de 80, si bé està administrant la segona dosi als ja vacunats amb una primera independentment de la seva edat.
Una altra alternativa és la d’inocular-los el sèrum, però dilatant les 12 setmanes entre dosis; per ella han optat països com Irlanda, que ha ampliat la pauta al cap de 16 setmanes mentre espera més evidència científica.
I finalment està la de barrejar marques, i en aquest cas s’esperaria als resultats de CombiVacs, l’assaig que ha posat en marxa l’Institut Carles III en cinc hospitals espanyols per a provar l’eficàcia de barrejar Vaxzevria amb Pfizer. És el que s’està fent a França, Finlàndia, Alemanya o Suècia.
L’ajornament de la decisió a Espanya ha estat justificat per la ministra de Sanitat, Carolina Darias, per la “complexitat” d’aquesta.
Conscient de la inquietud que poden estar sofrint aquest grup, un dels primers que l’estratègia va definir com a diana, va voler llançar-los un missatge de tranquil·litat perquè només amb la primera dosi la vacuna ja té una eficàcia contra la covid del 76%.
Els qui sí que ho tenen més clar són aquells vacunats amb aquest medicament i amb els altres que requereixen dues dosis (Pfizer i Moderna) i que hagin passat la covid: si tenen més de 65 anys, se’ls injectarà la segona, però si no, bastarà només amb una.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina