X

La Llei de Ciència de les Illes, l’esperança del Govern cap a la diversificació del model econòmic

El text es tramitarà en breu en seu parlamentària i l'objectiu és que d'aquí al 2030 es destini un 2% del PIB a recerca

07/03/2022

La Llei de Ciència de les Illes, l’esperança del Govern cap a la diversificació del model econòmic

Imatge d'arxiu d'una científica en un laboratori

15

El Consell de Govern ha aprovat aquest dilluns la futura Llei de la Ciència a Balears amb la qual es pretén incrementar progressivament els recursos públics dedicats a la recerca fins a arribar a un pressupost anual del 2% del Producte Interior Brut (PIB) l’any 2030.

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha destacat en una roda de premsa que aquest text, que pròximament es tramitarà en el Parlament, també preveu la creació de l’Institut de Recerca de Balears amb la finalitat d’atreure talent investigador tant nacional com internacional i retenir el local, amb una visió d’igualtat entre homes i dones.

Acompanyat de la presidenta del Govern, Francina Armengol, el conseller ha explicat que aquesta futura llei estableix les bases per a donar estabilitat als investigadors en la comunitat, el disseny de noves fórmules educatives per fomentar les vocacions científiques i planteja mesures per corregir els desequilibris de gènere dins d’aquesta activitat. Company també ha ressaltat que la Llei de la Ciència planteja, entre altres qüestions, un marc normatiu per afavorir la inversió privada, amb un nou sistema de certificació i l’impuls de noves convocatòries dirigides a aquestes empreses. En aquesta línia, el titular autonòmic ha posat l’accent en la necessitat de garantir la transferència del coneixement que ha qualificat de “clau” per promoure la creació d’empreses de base tecnològica, la generació de llocs de treball i impulsar el teixit empresarial de recerca i innovació a l’arxipèlag.

Durant la seva intervenció, Company ha remarcat el moment “històric” en matèria de finançament dedicat a la ciència i la responsabilitat del Govern perquè es destini a aquest sector més pressupost propi, aprofitant també els recursos nacionals i europeus dirigits a recerca. “Es tracta d’una llei que aposta per la societat del coneixement, l’economia del coneixement i la diversificació econòmica des de la recerca”, ha dit el conseller en referència a aquesta llei que ha qualificat de “determinant” per situar el coneixement en el centre de l’etapa per a redefinir el nou model per a Balears després de la pandèmia.

Per part seva, la presidenta del Govern, Francina Armengol, ha celebrat aquest “somni compartit” que ha suposat l’aprovació de l’avantprojecte de la Llei de la Ciència, atès que l’actual té 25 anys d’antiguitat i era “molt necessari” un nou marc normatiu a causa de l’evolució social i econòmic dels últims anys. En la seva compareixença davant els mitjans, la dirigent autonòmica ha recordat que des de 2015 s’ha treballat per apostar per la cultura del coneixement i la recerca, com amb la implantació de la facultat de medicina, l’increment d’investigadors i l’augment del pressupost en matèria científica, entre altres “fites importants”. Ha reconegut que “cal avançar molt més”, alguna cosa que ha considerat que serà possible perquè la futura Llei de la Ciència a les illes dibuixa un marc normatiu “per a fer un salt qualitatiu i quantitatiu important”, amb l’objectiu de retenir i atreure talent. També amb la finalitat de corregir la situació de precarietat de molts investigadors de Balears, Armengol ha incidit en què cal treballar perquè els joves vulguin dedicar-se a la ciència, aconseguint més recursos econòmics i estabilitat com a factors cabals “del present i del futur”.

A més, el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Jaume Carot, ha considerat que aquesta futura norma suposa “un pas molt important” en la comunitat, ja que és una llei que donarà “solidesa” i que garantirà la continuïtat de la recerca a Balears.

07/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT