La+mascareta+ser%C3%A0+obligat%C3%B2ria+a+partir+de+dem%C3%A0+dilluns+excepte+a+les+platges%2C+per+practicar+esport+o+per+consumir+begudes+i+aliments

La presidenta Francina Armengol ha defensat la mesura malgrat les crítiques per part de la patronal hotelera

La mascareta serà obligatòria a partir de demà dilluns excepte a les platges, per practicar esport o per consumir begudes i aliments

L’ús de la mascareta serà obligatori a Balears a partir d’aquest dilluns, 13 de juliol, excepte excepcions, i l’incompliment de la norma podrà implicar multes de 100 euros, quantia prevista en la legislació estatal.

El Govern balear última la mesura que regularà l’obligatorietat de l’ús de la mascareta a l’arxipèlag, amb la intenció de poder-la aprovar aquest dilluns i que sigui aplicable aquest mateix dia. Tot i això, hi haurà un període d’adaptació perquè la població s’acostumi a la nova mesura.

L’obligació de l’ús de la mascareta a Balears s’ha conegut després que el Consell de Govern aprovàs el Decret llei 10/2020, de 10 de juliol, pel qual es modifica la normativa vigent per a la gestió de la nova normalitat davant la propagació de la Covid-19 a la comunitat i es fixa el règim sancionador específic per afrontar els incompliments de les disposicions dictades.

L’ús de mascareta serà obligatori en espais tancats i oberts, encara que es pugui mantenir distància de seguretat.

No caldrà dur-la a les platges i a les piscines, per a practicar esport, per consumir begudes o aliments o per tocar instruments de vent.

En canvi, sí que serà obligatòria a les cerimònies religioses i civils per a tots els assistents, amb independència que sigui en un interior o en un exterior i que es pugui guardar distància amb els altres convidats.

D’altra banda, en una casa privada no serà obligatori portar la mascareta tot el temps, però sí si no es pot mantenir distància de seguretat de dos metres. En els cotxes privats, es manté l’obligació d’usar-la quan els ocupants no siguin convivents.

En el lloc de treball, l’obligació de la màscara dependrà de la mena de local on es desenvolupi l’activitat i de si es pot mantenir la distància de seguretat.

ARMENGOL DEFENSA QUE ELS TURISTES DUGUIN LA MASCARETA: 

El Govern balear ha decidit prendre aquesta mesura pel fet que la seva “prioritat” és protegir la salut de residents i visitants, segons explica la presidenta Armengol, qui ha recordat que “el virus continua convivint” a les Illes.

En aquest sentit, ha argumentat que l’obligació d’utilitzar la mascareta en tot moment a la via pública no suposarà un problema per als turistes que arribin a Balears en els pròxims dies, ja que “ja l’havien de dur”.

Així mateix, ha recalcat Armengol, “no seria just” que el “gran percentatge” de ciutadans que compleixen “acabin pagant” pels qui no respecten les mesures, i ha tornat a apel·lar a la responsabilitat de la població.

El president del PP a Balears, Biel Company, ha exigit a la líder de l’Executiu balear, Francina Armengol, que el preu d’aquestes s’abarateixi. En un comunicat, la formació ha reclamat al Govern balear que “doni compliment a la proposta del PP, aprovada per unanimitat en seu parlamentària el juny passat, amb relació a la bonificació i la gratuïtat de les màscares”.

LES POSICIONS DELS HOTELERS ENFRONT DE LA MESURA:

Per part seva, els hotelers també s’ha pronunciat sobre la mesura. Concretament, han parlat les presidentes de l’Associació Hotelera de Palma i de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), respectivament, i el CEO de Meliá Hotels Internacional.

La presidenta de l’Associació dels Hotelers de Platja de Palma, Isabel Vidal, ha demanat al Govern que l’obligatorietat de l’ús de la mascareta a Balears en espais públics, a partir d’aquest dilluns, es comuniqui als turistes, igual que es farà amb els ciutadans de les Illes.

En aquesta línia, ha demanat a l’Executiu autonòmic que “el principal èmfasi” sobre aquesta nova mesura sigui la “manera de comunicar”. “Ha d’estar molt estudiada i sempre enfocada a preservar la imatge de destí segur”, ha insistit Vidal.

Per part seva, la presidenta de FEHM, María Frontera, ha exposat que “des de la Federació s’entén que si es respecta la distància d’1,5 metres no s’hagin d’emportar mascaretes”.

Finalment, el CEO de Meliá Hotels, Gabriel Escarrer, ha apuntat que “mesures com les adoptades per Catalunya i Balears sobre l’ús constant de la màscara, també dins de l’hotel, ha frenat les reserves de turistes que opten per altres destins de costa”. Per aquest motiu, ha afegit, “demanem diàleg i equilibri entre seguretat i economia”.