X

La meitat de centres de les Illes permeten utilitzar el mòbil dins l’aula a ESO amb fins educatius

Es desmitifiquen les maldats del dispositiu a classe i el seu ús s'estén, amb marcades diferències entre comunitats autònomes

25/05/2022

La meitat de centres de les Illes permeten utilitzar el mòbil dins l’aula a ESO amb fins educatius

12

El 55,6% dels centres educatius de les Illes consenten que els alumnes d’ESO utilitzin el mòbil a classe amb finalitats educatives, mentre que el 68,8% ho permet en l’etapa de Batxillerat. Hi ha diferències entre els centres públics i els privats. El 75% de centres públics ho avala a ESO, xifra que baixa fins al 41,4% en el cas dels privats. En l’etapa de Batxillerat, el 75,8% dels centres ho permet, respecte del 53,3% dels privats.

Són dades que es desprenen de l’estadística “Societat de la Informació i la Comunicació als centres. Curs 2020-2021”, del Ministeri d’Educació, que posa de manifest que els centres educatius que permeten l’ús del mòbil a classe amb finalitats d’ensenyament i aprenentatge s’estan estenent a gairebé tot l’Estat -superen el 50% a Secundària i el 57% a Batxillerat-, però la seva ocupació és molt desigual en funció de la comunitat autònoma, l’etapa i si pertanyen a la xarxa pública o a la privada.

Les diferències són molt significatives en regions com Múrcia, on el percentatge de centres d’ESO i Batxillerat que consenten aquest dispositiu gairebé no arriba al 20%, davant Extremadura, Catalunya i Castella i Lleó, que gairebé multipliquen per quatre aquesta xifra, segons l’estadística.

També són cridaneres les dades referides a la titularitat del centre: a totes les comunitats és més habitual la seva utilització a la xarxa pública; mentre que el dispositiu -tant a la pública com a la privada- està més estès a Batxillerat que a Secundària. A les aules d’Educació Secundària, els percentatges més alts corresponen a Extremadura (78,9%), Catalunya (74,6%) i Castella i Lleó (70,5%), mentre que a l’etapa de Batxillerat sobresurten Extremadura (al 83,7% dels centres es permet), Catalunya (79,7%), Castella i Lleó (77,9%), Canàries (71,7%) i Galícia (66,3%). De mitjana a Espanya, un 50,6% dels centres ho permeten a l’ESO -un 58,5% públics i 40,3% privats;  i a Batxillerat la xifra global ascendeix al 57,3% -63,3% públics i 45,3% privats-.

“No hi ha una raó clara que expliqui aquestes diferències”, però potser no està tant en les normatives autonòmiques o regulació dels centres, sinó de la decisió dels mateixos docents, afirma a Efe Juana Ortega, professora titular i experta en tecnologia educativa de la Facultat d’Humanitats i Ciències de l’Educació de la Universitat de Jaén. En els últims anys, afegeix, ha proliferat el mòbil amb finalitats educatives i se n’ha optimitzat l’ús a classe, perquè “fins fa molt poc els alumnes d’ESO i Batxillerat ho tenien gairebé com una cosa prohibida”, adduint que els distrauria.

Tot i això, “cada vegada més el professorat s’està adonant que el mòbil pot ajudar. Hi ha una tendència ascendent i la pandèmia ha estat un impuls”, explica la professora del Departament de Pedagogia de la Universitat de Jaén, que recorda que alguns alumnes només han tengut a mà aquesta eina per poder treballar durant el confinament. Ortega creu a més que l’ús del mòbil a les aules és una forma de “desmitificar les seves maldats”: si ensenyem a fer-lo servir de manera adequada “no només tindran a la mà (els alumnes) una eina de cerca i transmissió d’informació superpotent, sinó que estarem educant-los en un ús segur”.

Per a aquells professors a qui encara “els fa una mica de por o no veuen la potencialitat del mòbil”, la professora titular apunta que hi ha molts grups de docents que estan desenvolupant les seves pròpies aplicacions de mòbil “per a avaluació, per a treball col·laboratiu… podem fer coses molt divertides amb els alumnes -subratlla-, hi ha molt entorn de gamificació de l’aprenentatge, cosa que facilita l’ensenyament”. A més, cada cop hi ha més “bancs de recursos oberts on els professors posen en comú els recursos que ells fan i cada vegada més es tendeix a les llicències obertes perquè els docents puguin millorar aquestes aplicacions i puguin adaptar-la al seu col·lectiu”.

“Si tot el professorat fos capaç d’adonar-se de la importància en la recerca d’informació, en comunicació, etcètera, crec que aquesta estadística del Ministeri d’Educació pujaria molt més”, conclou.

25/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT