X

La meitat dels adolescents es connecten a internet per no sentir-se sols

Un informe d'UNICEF alerta de l'impacte de la tecnologia en l'adolescència

08/04/2022

La meitat dels adolescents es connecten a internet per no sentir-se sols

10

La meitat dels adolescents de Balears es connecten a internet per no sentir-se sols. És una de les conclusions de l’informe d’UNICEFImpacte de la tecnologia en l’adolescència“, que a Balears s’ha fet d’acord amb entrevistes a 3.000 joves d’entre 11 i 18 anys.

Precisament 11 anys és la mitjana d’edat en què els joves tenen el seu primer mòbil, una porta d’entrada als avantatges, però també als riscos d’accedir a la tecnologia. UNICEF alerta que 1 de cada 3 estudiants d’ESO fa un ús problemàtic d’internet i que 1 de cada 5 té un cert nivell d’addicció als videojocs (en molts casos, no aptes per a la seva edat).

L’estudi també destaca que 6 de cada 10 adolescents dormen amb el mòbil a l’habitació i que 1 de cada 5 es connecta a internet durant el vespre, que és quan hi ha més riscos (sexting, grooming…). A més, el cansament i la son acaben afectant en el rendiment dels joves durant el dia.

Ara es parla de TRIC: Tecnologies de Relació, Informació i Comunicació. I és la relació un dels grans problemes, perquè prop de la meitat d’adolescents (47%) ha rebut missatges eròtics o sexuals, el 17% n’ha enviat i el 12% ha rebut alguna proposició sexual per internet per part d’un adult.

Pràcticament tots els adolescents (98,5%) estan registrats en alguna xarxa social i el 63% té més d’un perfil en la mateixa xarxa. Això dona una falsa sensació de seguretat als pares, que pensen tenir-los controlats seguint-los en només un dels perfils.

La meitat dels joves saben què és la Dark Web, un àmbit de gran desprotecció i vulnerabilitat, i el 4,8% hi ha entrat. UNICEF alerta també del ciberassetjament, que afecta 1 de cada 4 adolescents, i del joc en línia: un 3% dels adolescents de Balears, uns 1.500, reconeixen haver jugat o apostat a internet.

Per atacar el problema dels riscos als quals es troben exposats, UNICEF proposa fer-ho en múltiples vessants, tal com explica la presidenta de l’ONG a Balears Mercedes del Pozo: “Hem de donar eines, primer de tot, a les famílies, perquè sàpiguen guiar els seus fills a fer un bon ús de les noves tecnologies, hem d’implicar-hi el sistema educatiu, els adolescents mateix i tota la indústria tecnològica”.

UNICEF té en marxa la campanya #SuMayorInfluencer, ja que considera que els hàbits i les conductes en l’entorn familiar (l’ús durant els àpats, en els moments de descans i oci familiar) poden condicionar clarament les pràctiques i usos dels dispositius electrònics per part dels menors.

08/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT