La UIB preveu baixar un 8% aquesta xifra amb l'avantprojecte de la llei del Sistema Universitari que aprovarà el Consell de Ministres
14El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts l’avantprojecte de la llei orgànica del Sistema Universitari, amb l’objectiu principal de rebaixar la taxa de contractes temporals, superior al 40% a moltes universitats espanyoles, i que arriba al 50% en el cas de la Universitat de les Illes Balears. “És una taxa molt elevada, tot i els esforços inversors del Govern dels darrers anys”, ha reconegut Antoni Bordoy, vicerector de Personal Docent i Investigador de la Universitat de les Illes, en una entrevista a l‘Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.
Per pal·liar la situació, i convertir els contractes temporals en indefinits, l’avantprojecte preveu invertir en el sistema universitari de l’Estat l’1% del producte interior brut (PIB). Actualment s’hi destina el 0,7%. “Si va bé, podríem reduir la temporalitat a la Universitat de les Illes un 8%”, ha calculat Bordoy.
L’altre punt important de la futura llei és que la temporalitat del personal docent i de l’investigador haurà de ser com a màxim del 8%. De fet, el darrer esborrany obligava les universitats a reduir els contractes temporals del 40%, que autoritza la llei actual, al 20%. El nou text retalla encara més la temporalitat en línia amb els acords arribats amb els sindicats per a la funció pública. La llei també preveu l’estabilització d’uns 25.000 professors associats que passaran a indefinits, segons els càlculs del Govern de l’Estat, i es limitarà el contracte dels professors visitants a dos anys.
La llei també permetrà que treballadors amb experiència laboral, però sense acreditació acadèmica, sense batxillerat ni selectivitat, puguin estudiar una carrera universitària, els claustres podran decidir com s’organitzen i els rectors tendran limitat a sis anys el mandat. A més, es garanteix l’exempció de taxes a les víctimes de violència masclista i obliga que el Govern i les comunitats autònomes elaborin una estratègia d’internacionalització per atreure especialment estudiants europeus i llatinoamericans.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular