LA+NIT+DEL+DISSABTE%3A+%E2%80%98Dones+contra+Franco%E2%80%99+i+%E2%80%98Mar+de+fons%E2%80%99

Dissabte a les 22.00

LA NIT DEL DISSABTE: ‘Dones contra Franco’ i ‘Mar de fons’

A partir de testimoniatges reals i femenins que varen lluitar contra el franquisme, IB3 estrena Dones contra Franco. I tot seguit emetrà Mar de Fons, l’obra de teatre elaborada a partir de persones implicades en aquells fets, tant en els bèl·lics del 36 com en la llarga ressaca que deixaren. Tendrà lloc aquest dissabte a partir de les 22.00 hores.

‘Dones contra Franco’

Coneixem el nom de molts d’homes que varen lluitar contra el franquisme i, potser, ens resulten familiars els noms de Matilde Landa i Aurora Picornell. Però, què va passar i quines dones varen protagonitzar en l’ombra la transició: comunistes, anarquistes. El silenci i la clandestinitat també té nom de dona: Catalina Moragues, Francisca Mas, Maria Bonnín, Lila Thomàs, Magdalena Aguiló, Magdalena Nebot…

 

‘Mar de fons’

Mar de fons ens situa a l’estiu de 1936, quan les tropes republicanes desembarcaren a les costes del llevant mallorquí per recuperar l’illa, que s’havia posicionat al costat de l’alçament militar. L’operació va ser un fracàs i en tres setmanes els republicans varen haver de reembarcar. En la fugida, precipitada i mal organitzada, deixaren companys a terra que foren torturats i afusellats. Com la mar de fons, les onades que arriben a la costa originades per un temporal ja passat, les restes de l’estiu de 1936 han sacsejat la societat mallorquina amb conseqüències encara ben presents vuitanta anys després. Tot plegat explica la societat que som ara, i ens deixa entreveure la societat que hauríem pogut ser i que ja mai no serem… Mar de fons s’ha elaborat a partir de testimoniatges reals de persones implicades en aquells fets, tant en els bèl·lics del 36 com en la llarga ressaca que deixaren.

Aquest mateix vespre, a les 20.30 hores, hi ha funció de Llum trencada al Teatre del Mar. Aquesta obra de teatre recentment ha estat premiat al festival Fringe de Edinburgh.