LA PACA, MATRIARCA DE LA DROGA
La major trama de narcotràfic i corrupció a les Illes Balears, a la minisèrie documental

Dissabte a les 21.40

Dissabte vespre, IB3 Televisió emet la minisèrie documental de dos capítols La Paca, un extens reportatge periodístic que investiga, contrasta i dona a conèixer la major trama de narcotràfic i corrupció a les illes Balears.

La història se centra en Francisca Cortés Pizarro, coneguda popularment com la Paca, que es va configurar, als anys 90, com la major narcotraficant de la història de les illes Balears. Des del poblat de barraques de Son Banya, els tentacles de la matriarca s’estengueren per tots els estrats socials i, en part, gràcies a la complicitat de la policia.

L’imperi de la Paca va créixer exponencialment, juntament amb la seva fortuna. Propietats, negocis i milions de doblers que enterraven al terra del poblat. A partir de l’any 2000, el seu imperi trontollà. Dues foren les operacions policials que el feren caure. El cas Son Banya, l’any 2006, que deixà en evidència la corruptibilitat d’un membre del cos de la Policia Nacional, i l’operació Kabul, l’any 2009, que culminà amb l’empresonament del clan de la Paca.

Aquest documental, produït per IB3 televisió amb la col·laboració de Cinètica Produccions, consta de dos episodis que narren l’ascens i la caiguda de la matriarca de la droga.

Dirigida i guionitzada per Victòria Morell Salom, la minisèrie documental disposa  de més d’una desena d’entrevistats. Des de membres del cos judicial que participaren en diversos judicis contra el clan de la Paca, com el jutge Castro o el fiscal antidrogues de les Illes Balears, Adrián Salazar. Forces policials que investigaren els clans de la droga a Son Banya, com l’inspector en cap de la Policia Nacional, Antonio Suárez, o el cap de la Policia Judicial d’Informació, Francisco Martínez.

La minisèrie també disposa de la participació d’advocats que defensaren membres del clan de la droga com Agustí Aguiló i Gaspar Oliver. Així com l’anàlisi periodística dels millors experts que, durant anys, han informat sobre els casos vinculats a la Paca i el seu clan: Elena Serra, editora d’informatius a Ib3; Benjamín Palau, periodista de tribunals a Diario de Mallorca, o Víctor Malagon, periodista de successos a Última Hora.

Els dos capítols de La Paca s’emeten dissabte 22 d’agost a les 21.40 hores a IB3 Televisió. També es podrà mirar per IB3 Global i al servei de televisió a la carta.