ciència i tecnologia

La pèrdua d’oxigen als oceans posa en perill la vida marina

Segons un informe presentat avui a la cimera del clima, hi ha 700 enclavaments a tot el món amb baix oxigen

La+p%C3%A8rdua+d%27oxigen+als+oceans+posa+en+perill+la+vida+marina

L’any 2100 l’oceà haurà perdut entre el 3 i el 4 per cent d’oxígen a nivell mundial si tot segueix com fins ara. Els grups d’espècies com la tonyina o el tauró, que necessiten grans nivells d’oxígen estàn perill per ser arrossegades a zones més superficials on són més vulnerables a la sobrepesca.

L’informe “La desoxigenació de l’oceà: un problema de tots” és el major estudi mai fet sobre aquesta qüestió i el que més avança en les causes, impactes i possibles solucions per la poca presència d’oxigen als oceans ocasionada per l’escalfament de les aigües.

Avui se n’ha parlat a la cimera del clima que se celebra a Madrid. Per posar fre a la pèrdua d’oxigen a la mar, els líders mundials s’han de comprometre ja mateix per tallar de forma substancial les emissions de gasos d’efecte hivernacle. “Hem de reduir les nostres emissions de forma dràstica. No podem esperar 50 anys més, ha dit avui la professora Lisa Levin de la Institució Scripps d’Oceonagrafia.

Però hi ha altres solucions: La segona categoria de solucions és la reducció de nutrients a zones costaneres que venen de l’agricultura”, ha apuntat Levin.

La desoxigenació als oceans tindrà conseqüències desatroses per a la salut humana, l’economia i la societat a llarg termini si no s’actua: Pèrdua de biodiversitat, canvis a la distribució de les espècies, desplaçament o reducció dels recursos pesquers i canvis en els cicles biogeoquímics. Així ho ha exposat John Baxter, expert en àrees protegides de la Unió Internacional de Conservació de la Natura.

S’estima que actualment hi ha comptabilitzats 700 llocs a tot el món afectats amb baixa presència d’oxigen quan a la dècada dels anys 60 només es registraven 45 enclavaments.


Una foca elefant permet desxifrar la transferència de calor en els oceans
9 experts de la UIB signen el manifest dels 11.000 científics que declara l’emergència climàtica

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

Talent mallorquí en la investigació contra el càncer

La Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica estima que el 2035 es diagnosticaran 300.000 nous casos de càncer

Recórrer el poblat de Son Catlar a través de l’ordinador ja és possible

Un arqueòleg recrea en 3D les peces més emblemàtiques del poblat de Son Catlar i de les coves des Càrritx...

La UIB, present a la COP25 de Madrid

El subdirector del Laboratori Interdisciplinari pel Canvi Climàtic destaca el canvi de conscienciació envers el canvi climàtic arreu del món

9.221 persones pugen a l’avió després de passar per un sistema de reconeixement facial a Menorca

La prova pilot té una durada d'un any, data en la qual es decidirà si es trasllada a altres aeroports...