X

La Plataforma Anticreuers vol estendre la vigilància de la contaminació de l’aire a tots els barris de Palma

L'entitat ecologista participa de la setmana StopCreuers a Barcelona coincidint amb l'inici de la temporada alta de l'activitat turística marítima

12/04/2023

La Plataforma Anticreuers vol estendre la vigilància de la contaminació de l’aire a tots els barris de Palma

Imatge d'arxiu d'un creuer al port de Palma. / EUROPA PRESS

13

La Plataforma Anticreuers de Palma té instal·lat set mesuradors de la concentració de partícules en l’aire a la primera línia de mar per determinar el grau de contaminació generada pels creuers que atraquen al port de la ciutat. I d’acord amb l’Associació de Veïnats és vol estendre la xarxa per la resta barris palmesans – començant pels de l’Eixample i seguint pels periférics- “fins tenir un sensor per cada barri”, segons el portaveu de l’entitat, Jaume Garau, que ha estat entrevistat aquest dimecres a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio amb motiu de la seva participació a la setmana StopCreuers de Barcelona, que té l’objectiu de debatre la possibilitat de limitar el trànsit marítim d’aquest tipus de vaixell al Mediterrani.

“Hi ha una qüestió clara, entorn a les vuit del matí, que és quan entren els creuers, hi ha una corrent d’aire que va des del port cap a la Bonanova i transmet una quantitat de contaminació. Una acumulació de partícules per sobre de la recomanació de l’Organització Mundial de la Salut”, assenyala Garau.

La Plataforma veu “totalment insuficient” la limitació a tres per dia d’aquest tipus d’embarcacions al port palmesà i reclama reduir-la a només una mentre no se’n tengui l’anàlisi de capacitat de càrrega. “S’ha de fer una cosa seria”, ha declarat el seu portaveu Jaume Garau, tot reclamant a les administracions públiques la contractació dels estudis “suficients” i amb “experts internacionals” de les externalitats tant positives com negatives de l’activitat marítima.

Amb tot, el diagnòstic del grup opositor és clar: “Els guanys econòmics que genera no compensen ni de prop les despeses que genera… Està demostrat a bastament que aquests vaixells contaminen per l’emissió de gasos i que la gent que hi desembarca genera un impacte sobre la ciutat… Al cap, la qüestió de fons és si volem una ciutat turística en excés o sostenible”. Fins i tot, s’ha referit Garau, a “l’opacitat de negocis que es desenvolupen en els creuers i que, d’acord amb la llei de jurisdicció territorial a la mar, no tenen l’obligació de declarar-se fiscalment a les Illes.

“Si venen 700 creuers no hi ha cap ciutat mediterrània que ho aguanti”, ha afegit l’ecologista en referència a l’estimació de 788 escales a Ciutat, 284 més que el 2022 i tot i reconèixer la passa endavant que suposa l’acord entre el Govern i les navilieres quant a la limitació d’arribades esmentada.

Dades creuers temporada

El port d’Eivissa rebrà enguany 99 escales més de creuers que l’any passat, un 72 % d’increment en base a les 136 aturades del 2022 enfront les 235 d’enguany. És el port illenc amb una major pujada d’acord amb unes xifres provisionals a dia d’avui que els consignataris consideren que ja pràcticament no variaran. A Palma es manté la xifra respecte l’any passat (502 enguany), mentre que a Maó el creixement és del 33% (de 72 a 97).

En el començament de la temporada alta aquest abril, tots tres ports sumaran 61 vaixells de viatge de plaer. Seran un més per hom al palmesà (43) i l’eivissenc (9) però dos manco al menorquí (9)

“Són els mateixos creuers però no s’acumulen vuit en un dia com abans sinó que estan repartits, l’estacionalitat ja no és tanta perquè hi ha creuers que ja aposten pels mesos d’hivern als nostres ports”, diu a IB3 Notícies Beatriz Orejudo, la presidenta de l’àrea de consignataris d’Apeam, la patronal d’empresaris de l’activitat marítima.

Es refereix a “una reorganització a tots els nivells” d’acord a la limitació del número de parades per jornada a Pelaires i el dic de l’Oest tancada entre el Govern de les Illes Balears i CLIA, l’organització internacional creuerista que fa les navilieres “contentes i fent feina per a què la regulació funcioni”.

12/04/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT