X

La rebel·lió contra els privilegiats a les Germanies, en format còmic

L'autor Miquel Jaume i Ribes recrea un dels conflictes més dramàtics de la història de les Illes amb tècniques tradicionals on totes les vinyetes estan fetes a mà

02/02/2022

La rebel·lió contra els privilegiats a les Germanies, en format còmic

L'autor reivindica les tècniques tradicionals versus les impressions i les digitalitzacions.

Arriba a les llibreries de les Balears, aquest mateix mes de febrer, una novetat editorial que en format còmic, recrea un dels conflictes més dramàtics de la història de les Illes, les Germanies. La rebel·lió popular entre el 1521 i 1523, contra els privilegiats, que es va acabar convertint en una guerra civil amb episodis cruels, devers 20.000 morts i enfrontaments, fins i tot, entre mallorquins i eivissencs. Ara, aquests conflictes enquistats durant dècades, han inspirat el nou single de la banda de música mallorquina Coanegra, però també el còmic publicat per Disset Edicions, a punt de la seva distribució.

En el còmic, la història comença l’any 1528 quan una dona humil es topa amb un grup d’agermanats, que li demanen qualque cosa per menjar. L’infant que acompanya la dona li comença a fer preguntes sobre un dels episodis amb més repressió. L’autor d’Alaró, Miquel Jaume i Ribes, admet que “sempre m’hi he sentit atret perquè, tot i que des de fa anys els historiadors han posat llum a les Germanies, sempre estan envoltades de clarobscurs”.

Segons l’autor del còmic “Germanies” i alhora compositor de la cançó dels Coanegra amb la veu de Maria Eugènia Canyelles, aquests conflictes dels segles XV i XVI, han evidenciat que “el sacrifici col·lectiu supera qualsevol individualisme i que Mallorca demostrà ser, aleshores, un poble valent i cohesionat, capaç d’alçar-se contra les injustícies” de la monarquia i dels estaments privilegiats.

I com sabem, un dels personatges mítics de les Germanies -sovint enfosquit per la història esbiaixada dels vencedors- és Joanot Colom. Va encarnar l’ala més radical de l’aixecament i juntament amb Pau Casesnoves, instauraren una diarquia. Alcúdia i Santueri resistiren les tropes agermanades que els assetjaven. A sa Pobla se succeí la batalla de Son Sabater amb una terrible derrota agermanada. El també mestre de primària, Miquel Jaume, ha volgut retratar el costat més humà del menestral de Felanitx, “Colom no era un radical embogit, sinó una persona que va lluitar per aconseguir el que considerava just dins una Mallorca oprimida”. Ja sabem com acaba la història, Joanot Colom va esquarterat el 3 de juny de 1523 i el seu cadàver, fou exposat damunt quatre pilars construïts a diferents llocs de Palma, com la Porta Pintada. En aquets indret, el crani de Colom romangué exposat durant segles dins una gàbia perquè els veiessin els forans en arribar a la ciutat. La seva execució va iniciar la repressió contra la Germania.

Pel que fa al format, el còmic “Germanies” segueix fil per randa el concepte artesà. “Tot està fet a mà, des dels dibuixos a llapis, la tinta i les policromies”, segons Miquel Jaume. Així, l’autor reivindica les tècniques tradicionals versus les impressions i les digitalitzacions.

Si voleu conèixer més coses sobre l’assalt al Call al segle XIV i la revolta de la Part Forana en el segle XV, en definitiva, sobre la història dels conflictes socials, amb epicentre a Mallorca i com s’anava degradant la societat illenca a causa de les injustes reparticions dels tributs i càrregues fiscals, ara ja teniu aquest còmic que, d’una manera més didàctica, ens pot ajudar a entendre millor el que som, el que portam dins la memòria col·lectiva.

02/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris