Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Els ornitòlegs i voluntaris també es dediquen a comptar els ardeids, una altra família d'ocells
Com cada any per aquestes dates, la Societat Ornitològica de Menorca, SOM, elabora els censos d’aus aquàtiques hivernants a l’illa amb la col·laboració de l’Agència de Reserva de Biosfera de Menorca. S’elabora un cens de dormidors d’ardeids i un d’aus aquàtiques. Hem acompanyat alguns dels observadors de SOM en el comptatge d’una d’aquestes famílies d’ocells: els ardeids.
El cens de dormidors d’ardeids és una iniciativa de les diferents entitats ornitològiques de les Balears -el GOB a Mallorca, el Gen a Eivissa, el GOB a Formentera i la Societat Ornitològica de Menorca, SOM, a l’illa de Menorca-, que va començar de manera coordinada l’any 2007.
En l’actualitat, a Menorca, se censen un total de 18 localitzacions diferents. La feina es fa al capvespre de forma simultània a tots els indrets triats, unes hores abans de la posta del sol. Els ornitòlegs i voluntaris repartits en grups es dediquen a comptar totes les aus que arriben al dormidor per passar-hi la nit.
El coordinador de SOM, Xavier Méndez, ha vingut fins a l’Albufera des Grau, al bell mig del cor de la Reserva de Biosfera, a comptar ardeids… Una família d’ocells de mida gran, molt adaptats als medis aquàtics.
Els diferents ocells de la família dels ardeids disposen d’unes potes molt llargues per caminar per aigües poc fondes, i d’un coll i bec molt allargat per poder caçar les seves preses, principalment peixos, crustacis i amfibis. Un d’aquests ocells és el corb marí. Se’l pot veure, sobretot, a l’Albufera des Grau.
Uns altres ocells de la família dels ardeids que es poden veure aquests dies als principals dormidors de Menorca són els agrons. A aquests dos joveníssims voluntaris de SOM els ha tocat de fer el comptatge d’aquestes aus i d’altres, com els esplugabous o els mateixos corbs marins, al prat de Son Bou, una de les principals zones humides de Menorca i la més important de la costa sud.
Un altre cens que s’elabora al gener és el d’aus aquàtiques. Una feina que s’emmarca dins el programa internacional de censos que coordina l’organització Wetlands International en l’àmbit global des de 1967.
A Menorca, des de fa prop de deus dècades és SOM l’encarregada de coordinar-lo. Aquest consisteix a comptabilitzar totes les aus aquàtiques de les zones humides més importants la geografia insular, com l’albufera des Grau, el prat de Son Bou, Son Saura del Sud, les salines de la Concepció i les basses de Lloriac.
La població actual d’agrons, com la de corbs marins, és bastant estable. La dels esplugabous, una espècie relativament nova a Menorca, es manté al voltant dels 500 individus a l’hivern.
Es pon el sol i la jornada arriba al seu final per als dos joves voluntaris de SOM. L’any que ve tornaran a les zones humides amb els seus prismàtics i telescopis per ajudar a fer el cens de les localitats i passar, de camí, una bona estona junts.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina