Es cremen 14 cotxes en un aparcament al Port d’Alcúdia
Els Bombers de Mallorca hi haurien detectat dos focus

L'objectiu és protegir-la, davant els avenços tecnològics cada vegada més sofisticats presents a les embarcacions
Tradicionalment, la construcció dels llaüts era feina dels mestres d’aixa. Es feia emprant els materials que es trobaven a Formentera, principalment amb fusta de pi, i es tardava entre 3 i 4 mesos. La confecció de la vela acostumava a ser feina de les dones de la casa, que la feien amb cotó, del mateix tipus que es feia servir per a les aspes dels molins de vent.
De fet, a Formentera hi ha hagut llaüts amb vela llatina que van ser molt populars i que continuen en l’imaginari col·lectiu, com és el cas del Sant Jaime, que de manera regular feia la ruta entre es Caló i Eivissa.
A poc a poc, els avenços tecnològics en les embarcacions han anat deixant de banda aquesta navegació tradicional a vela. A fi de protegir aquests coneixements, al mes d’agost s’ha declarat la tècnica tradicional de navegació amb vela de llaüt com a bé d’interès cultural immaterial.
Els Bombers de Mallorca hi haurien detectat dos focus
Temperatura, vent, humitat i pluja són valors que permeten estudiar amb més detall el clima de diferents indrets
Necessiten més lloc que l'assignat per poder exhibir les barques restaurades
Palma és el municipi que més en registra amb prop de 200. A Formentera, no figura cap casa desocupada que sigui propietat d'un gran tenidor