X

La terra tòxica de Ferreries deixa pas a la natura

Les anguiles han tornat a remuntar el torrent de Trebalúger i aviat s'hi recrearà una zona humida

08/02/2023

La terra tòxica de Ferreries deixa pas a la natura

Fa gairebé 10 anys que el poble de Ferreries ho demanava i en els pròxims mesos serà una realitat. On fins ara s’acumulaven fangs tòxics de l’antiga depuradora, un cop ja s’han enviat a la Península, s’hi executarà un parc de valor ambiental. Ara és hora de restituir l’indret i de fer-ho ajudant a preservar un dels hàbitats més amenaçats i fràgils: el de les zones humides i basses naturals.

La història dels fangs tòxics de Ferreries es remunta a l’any 87 quan l’Ajuntament va decidir construir la primera depuradora del poble a la falda de la muntanya de s’Ermita o sa Marina de Son Morera. Es va dissenyar una planta de llacunatge natural, però, que no va acabar de funcionar correctament. L’any 2014 es va fer un canvi de depuradora. Durant el procés, es van analitzar els fangs que s’acumulaven a les antigues llacunes per si es podien emprar en agricultura:…i els resultats evidenciaren la presència de metalls pesants per sobre dels valors admesos. Es tractava dels residus de les indústries bijuteres del poble, que durant anys es van abocar a l’aigua que arribava a la depuradora, i que després corria torrent avall fins a desembocar a Trebalúger.

La regeneració d’aquest entorn greument contaminat va començar amb el canvi de depuradora. Una prova és que les anguiles que havien deixat de remuntar el torrent de Trebalúger, han tornat a explorar aquest hàbitat els darrer anys.

Ara, gairebé 10 anys després de detectar-se aquesta acumulació de fangs tòxics, finalment, s’han retirat. Les excavadores han extret 3.200 tones de terra contaminada de metalls pesants, que s’han evacuat a una planta especialitzada de la Península.

La següent passa és la de recuperar l’indret on s’ubicaven les basses de la depuradora i fer-ho en benefici del poble i del medi ambient. El projecte de regeneració dissenyat pel botànic Pere Fraga preveu recrear una zona humida que, a la vegada, sigui un espai públic per passejar. Al llit on hi havia els fangs tòxics es replantaran espècies autòctones. El projecte que ha de començar a agafar forma aviat i que també atén un problema creixent: la fragilitat d’aquests hàbitats aquàtics.

08/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris