X

La verema s’avança més que mai a les Balears per mor de la sequera i les altes temperatures

José Escalona, director de l'INEGEA, l'Institut d'Investigacions Agroambientals i d'Economia de l'Aigua, ha estat entrevistat aquest dijous a IB3 Ràdio on ha explicat les últimes investigacions de varietats més adaptables a un entorn de canvi climàtic

28/07/2022

La verema s’avança més que mai a les Balears per mor de la sequera i les altes temperatures

14

La sequera prolongada i les altes temperatures estan suposant canvis dràstics a les vinyes de les Illes i en el comportament de les varietats. “Ahir es va començar a veremar, un fet inèdit a les Balears”, explica José Escalona, director de l’INEGEA, l’Institut d’Investigacions Agroambientals i d’Economia de l’Aigua, entrevistat aquest dijous a IB3 Ràdio. I és que enguany és l’any en què més s’ha avançat la verema. Aquest fet altera la composició del raïm i de l’estil dels vins, principal preocupació del sector vinícola de les Illes.

Les altes temperatures provoquen que el raïm es deshidrati i que els sucres i els àcids es concentrin dins el raïm. Per aquest motiu els viticultors decideixen avançar la verema, “però no és la situació ideal ni poc ser-hi”, explica Escalona. La qüestió és que hi ha components de qualitat de producte que queden inhibits per aquestes altes temperatures i això fa que la potència aromàtica i la qualitat general dels vins quedi limitada. “No és una solució, per tant, avançar la verema, és una solució d’emergència”, declara l’expert.

Això no vol dir que la producció de vi d’enguany no hagi de ser bona, perquè, com explica Escalona, hi ha eines per gestionar el reg i mitigar els efectes d’aquestes altes temperatures.

L’INEGEA treballa per cercar vies genètiques d’adaptació a les condicions d’altes temperatures i de situacions de sequera prolongada, seleccionant empelts, varietats i cercant clons d’una mateixa varietat. També exploren vies agronòmiques de mitigació com per exemple, com gestionar els terrenys o la vegetació perquè la vinya es comporti millor i que es pugui garantir una millor qualitat del producte.

Escalona detalla que les varietats mallorquines, com el Mantell Negre, suporten millor els anys secs i càlids com el d’enguany, una opció “interessant de cara al futur”, afirma Escalona, amb el paradigma de canvi climàtic i d’escalfament global del planeta. Aquí, a Balears, molts viticultors aposten de cada vegada més per aquestes varietats o per d’altres pròpies de zones càlides, com pugui ser el Monastrell, ja que s’adapten molt bé. Aquesta recerca de varietats més adaptables també es dona a altres zones de prestigi vinícola com Bordeus, per exemple, que exploren vies de mitigació.

La vinya a Balears està en ascens constant. Entre el 2010 i el 2020, s’han inscrit 40 cellers a les denominacions d’origen i ara ja n’hi ha 91, al catàleg. Fa trenta anys només n’hi havia prop quinze. Per aquest motiu, la salut i la qualitat de la vinya són aspectes molt importants per al sector.

28/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT