X

L’Agència Europea del Medicament dona llum verda a la vacuna de Moderna

És el segon vaccí contra la Covid-19 que aprova l'agència i la Comissió Europea n'ha adquirit 160 milions de dosis

06/01/2021

L’Agència Europea del Medicament dona llum verda a la vacuna de Moderna

Imatge d'arxiu.

El Comitè de Medicaments Humans (CHMP, per les seves sigles en anglès) de l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha atorgat l’autorització condicional de comercialització a la vacuna de Moderna contra el Covid-19 a partir dels 18 anys.

Segons ha informat aquest dimecres l’agència en un comunicat, la decisió d’autoritzar la vacuna s’ha adoptat després de realitzar una “minuciosa avaluació” de les dades sobre la qualitat, seguretat i eficàcia del vaccí.

Així, l’Agència Europea del Medicament ha recomanat per consens que la Comissió Europea concedeixi una autorització de comercialització condicional formal, com ja ho va fer fa unes setmanes amb la vacuna de Pfizer i BioNTech.

“Aquesta vacuna ens brinda una altra eina per superar l’emergència actual. Que tinguem aquesta segona vacuna positiva en poc menys d’un any des que l’Organització Mundial de la Salut declarés la pandèmia, és un exemple dels esforços i el compromís adquirit per tots”, ha dit el director executiu de la EMA, Emer Cooke.

La decisió s’ha basat en els resultats d’un assaig clínic amb 30.000 persones d’entre 18 i 94 anys que no tenien signes d’infecció prèvia de Covid-19. En aquest assaig, es va observar una reducció del 94,1% en el nombre de casos simptomàtics de Covid-19 en les persones que van rebre la vacuna, en comparació amb les persones que van rebre injeccions simulades (185 de 14.073 persones).

Així mateix, l’assaig també va mostrar una eficàcia del 90,9% en participants amb risc de Covid-19 greu, inclosos aquells amb malaltia pulmonar crònica, malaltia cardíaca, obesitat, malaltia hepàtica, diabetis o infecció per VIH. L’alta eficàcia també es va mantenir en tots els gèneres, grups racials i ètnics.

La vacuna de Moderna s’administra en dues injeccions al braç, amb 28 dies de diferència. Els efectes secundaris més comuns de la vacuna han estat generalment lleus o moderats i van millorar uns dies després de la vacunació. Aquests són dolor i inflor en el lloc de la injecció, cansament, esgarrifances, febre, ganglis limfàtics inflamats o sensibles sota el braç, mal de cap, dolor muscular i articular, nàusees i vòmits.

La EMA ha assegurat que la seguretat i eficàcia de la vacuna es continuarà controlant a mesura que s’utilitzi en tota la Unió Europea (UE), a través del sistema de farmacovigilància de la UE i estudis addicionals realitzats per l’empresa i les autoritats europees.

Fa unes setmanes, l’agilitació del tràmit per part de Brussel·les va fer possible que la vacuna de Pfizer i BioNTech es comencés a subministrar en els estats membres el passat 27 de desembre, la mateixa setmana que va rebre el vistiplau de la EMA.

06/01/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris