Més programes A LA CARTA  calendari

 calendari

cap: 2

03 01 2023

La Germania. Cas obert

Durant 2 anys una revolta popular contra els estaments privilegiats desencadenà una repressió tan cruel i llarga que no ha deixat cap rastre a la memòria viva del nostre dia a dia. 500 anys després...

cap: 1

27 12 2022

La Germania. Cas obert

Durant 2 anys una revolta popular contra els estaments privilegiats desencadenà una repressió tan cruel i llarga que no ha deixat cap rastre a la memòria viva del nostre dia a dia. 500 anys després...

Informació general

El documental dirigit per Cesc Mulet (La Perifèrica produccions) s'ha realitzat per contribuir a la divulgació, durant la Diada de Mallorca (2022), d'un dels fets més sagnants i cruels de la nostra història aprofitant el 500 aniversari de la revolta. La peça audiovisual tendrà continuació en la mini-sèrie de dos capítols de 51 minuts que emetrà IB3 Televisió Pública de les Illes Balears els propers dies 27 de desembre i 3 de gener.

Al web des de

2022

Estat

En emissió

Horari

27 de desembre i 3 de gener

Telèfon

971139333

Contacte

Producció

Documental

Temporades

Edat

TP

Pròximes emissions per televisió

No tenim programada
emissió per televisió

Sinopsis

Durant 2 anys una revolta popular contra els estaments privilegiats desencadenà una repressió tan cruel i llarga que no ha deixat cap rastre a la memòria viva del nostre dia a dia. 500 anys després descobrim una pàgina prou desconeguda de la nostra història. La Germania suposa per a molts estudiosos el pas decisiu de l’entrada de Mallorca a l’edat moderna.

Els historiadors han tractat la Germania de manera diferent segons l’època i el context polític. Un moviment mitificat i vilipendiat a parts iguals al llarg dels segles… “bons i lleials o grans criminals”?.

El documental dirigit per Cesc Mulet (La Perifèrica produccions) s’ha realitzat per contribuir a la divulgació, durant la Diada de Mallorca (2022), d’un dels fets més sagnants i cruels de la nostra història aprofitant el 500 aniversari de la revolta. La peça audiovisual tendrà continuació en la mini-sèrie de dos capítols de 51 minuts que emetrà IB3 Televisió Pública de les Illes Balears els propers dies 27 de desembre i 3 de gener.

Un narrador, l’actor Toni Pons de vegades en viu i altres en Off explica seguint una cronologia acurada els fets, els dies i el context que desembocà en una repressió ferotge. No només es varem perdre batalles, les següents generacions patiran la derrota. En paral·lel hem atorgat identitat a la vídua de Joanot Colom. Margalida Arbona, la segona esposa de Joanot Colom, filla d’Antoni Arbona de Sóller. Es varen casar el 17 de setembre de 1520. I com que no hi ha més dades, hem creat un sac d’emocions damunt l’escenari i l’actriu Antònia Jaume s’enfronta a un monòleg de cara a la calavera del seu espòs. L’actor Miquel Gelabert posa veu al cap de la revolució. Joanot Colom el 1523 fou penjat, esquarterat i el seu cap ficat dins una gàbia de ferro a la Porta Pintada de les murades de Palma per escarmentar al poble. No baixaran la gàbia fins l’any 1822.

Ens acompanyen les veus d’historiadors i entesos:

Margalida Bernat i Roca. Doctora en Història Medieval de Mallorca, ha publicat més d’un centenar de llibres i d’articles d’investigació a revistes especialitzades.

Bartomeu Bestard Cladera. Llicenciat en Història de l’Art. Cronista de la ciutat de Palma des de l’any 2002. Ha publicat més d’un centenar d’articles sobre la història de la ciutat.

Josep Juan Vidal. Catedràtic d’Història Moderna de la UIB. Autor del llibre Els Agermanats, ha publicat més d’un centenar de treballs entre articles, capítols de llibres i obres d’homenatge a historiadors.

Albert Cassanyes Roig. Doctor en Història medieval. Autor del llibre Breu Història de la Germania mallorquina, ha publicat mig centenar d’articles i capítols de llibre.

Guillem Morro Veny. Llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, llicenciat en Filosofia i Lletres per la Universitat de les Illes Balears i doctor en Història per la Universitat de Barcelona. També és novel·lista.

Antoni Ignasi Alomar Canyelles. Doctor en Filologia Catalana per la Universitat de les Illes Balears. Ha escrit, entre altres: L’armament i la defensa a la Mallorca medieval; L’exèrcit mallorquí; i L’Estendard. La festa nacional més antiga d’Europa.

Miquel Jaume i Ribes. Il·lustrador i professor de primària. És autor de diversos còmics, entre els quals Germanies, una guia visual per descobrir com va ser la revolta

Jordi Maíz Chacón. Historiador, professor i editor. Doctor en Història per la UNED. Professor associat de l’àrea d’Història Medieval a la Universitat de les Illes Balears i del IES Inca des de 2010.

Antoni Rodríguez Mir. Treballa al centre educatiu Pau Casesnoves d’Inca. Ha estat regidor a l’Ajuntament i és autor de la novel·la Pac qui deu, que es desenvolupa durant la revolta dels agermanats.

Gabriel Janer Manila. Narrador, assagista i pedagog. Des de 1975 ha alternat les seves novel·les i l’assaig per a adults amb els llibres per a nins. Premio Nacional de Literatura Infantil i Juvenil el 1994 es l’autor de l’Historia de l’Illa de Mallorca (1980) on explica la història “així com jo hauria volgut que me l’haguessin contada“.

Fitxa Tècnica

Títol: La Germania. Cas obert. Mallorca 1521-1523

Documental / 55min

Direcció: Cesc Mulet

Guió: Emilio López i Cesc Mulet

Assessor històric: Albert Cassanyes

Direcció de fotografia i càmera: Jaume Caldentey

Música original: Joan Cabot

Edició: Ángel García

Àudio i postproducció so: José Miguel Puigserver

Producció: Xesca Rebassa, Núria Cano

Sèries i minisèries a IB3