Entre gener i març, han quedat buides 68.000 consultes a Atenció Primària; l'absentisme en les especialitats és més baix
12875 persones al dia no assisteixen a les seves cites mèdiques a la sanitat pública balear. Entre gener i març, han quedat buides 68.000 consultes, només a l’Atenció Primària. A les consultes especialitzades, les xifres són més baixes: els quatre primers mesos de l’any, hi ha hagut quasi 28.000 incompareixences. Tenint en compte que cada consulta val una mitjana de 120 euros, l’absentisme costa més de 100.000 euros diaris al sistema de salut, uns 38 milions a l’any.
Aquest càlcul té en compte els preus establerts per la Conselleria de Salut, actualitzats a final de l’any passat. Si un pacient amb cita prèvia no hi acut sense haver-la cancel·lada abans, aquests doblers es perden. I la COVID, per les dades que maneja la IB-Salut, no ha canviat la tendència, un fet que contribueix que augmentin les llistes d’espera. “En el cas de l’atenció especialitzada, és d’un 8% aproximadament, i en l’Atenció Primària, del 4%. Sembla que, en aquest darrer cas, hi ha hagut una lleugera disminució, però molt petita, de l’1%”, ha explicat Marita Ligero, coordinadora d’admissió corporativa del Servei de Salut, a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.
L’Ib-Salut envia un recordatori a través d’SMS tres dies abans de la cita concertada. De moment, no es plantegen més mesures per fer reduir l’absentisme, més enllà de la conscienciació col·lectiva. “S’ha d’enfocar des del punt de vista positiu, d’apel·lar a la responsabilitat individual per obtenir un benefici comunitari. Afavorir els canals a través del “call center”, del portal del pacient del servei de salut, on es poden anul·lar i reprogramar cites”, ha declarat Ligero.
Precisament reduir les llistes d’espera és una de les reivindicacions de l’Associació en Defensa de la Sanitat Pública, que ha convocat una concentració aquest dissabte a Palma. Serà a les onze del matí a la plaça d’Espanya, sota el lema “Salvem l’Atenció Primària”. Un dels portaveus de l’associació, José Manuel Aranda, assegura que les demores per veure un metge de família o una infermera, en alguns casos, superen el mes. L’única solució, considera, és crear un pla específic. “Tot això s’ha de concretar en un pla de xoc, no ens val el pla que ha presentat per als pròxims quatre anys la consellera de Salut, amb un pressupost exigu. Almanco, s’ha de finançar amb un pressupost similar a altres comunitats autònomes, que gasten el 14’5% del total en serveis de salut. La recomanació de l’OMS és arribar al 5%. Això suposaria que, en 4 anys, s’arribàs a una despesa anual de 120 milions d’euros més del que s’inverteix ara”, ha destacat Aranda.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular