El president del Parlament consigna els 40.000 euros de fiança que li ha imposat el jutge per un delicte d'odi
Isaac Buj / Europa Press
51El president del Parlament, Gabriel Le Senne ha defensat aquest divendres la seva innocència respecte al delicte d’odi del qual és acusat: “Estic molt tranquil, no veig motius per a dimitir”. En declaracions als periodistes en el mateix Parlament, Le Senne ha recordat que es tracta de fets “públics i notoris”, quan en el ple del ple del 18 de juny de 2024 va esqueixar una fotografia de tres militants republicanes assassinades a Mallorca la nit de Reis de 1937.
L’obertura de judici oral que va decretar aquest dijous el jutge instructor “no canvia la situació”, ha sostingut Le Senne, que ha reconegut que l'”episodi” d’aquell ple “desprestigia” la institució del Parlament, per la qual cosa va demanar disculpes. Al seu parer, ell va aplicar el Reglament “correctament”. “El que desprestigia a la cambra és que no s’acatin les decisions del pressent”, s’ha defensat.
El president del Parlament de les Illes Balears, Gabriel Le Senne, ja ha consignat la fiança de 40.000 euros imposada pel jutge Juan Manuel Sobrino en la interlocutòria d’obertura de judici oral. El jutge demana la fiança per fer front a les responsabilitats econòmiques que es poguessin derivar de la causa. Ha estat el mateix Gabriel Le Senne qui ha confirmat als mitjans la consignació de la fiança aquest divendres, després d’una audiència celebrada a la cambra balear.
Gabriel Le Senne manté la seva negativa a dimitir emparant-se en la presumpció d’innocència i en el fet que encara està pendent de resoldre’s el recurs d’apel·lació contra el seu processament. Un recurs que ha arribat a l’Audiència Provincial de Palma, però que encara no ha entrat en repartiment i no hi ha Tribunal assignat per resoldre’l.
Isaac Buj / Europa Press
El president del Parlament, Gabriel Le Senne, sí que ha admès el desprestigi patit per la institució.
Pots llegir aquí la interlocutòria del jutge
En la resolució, el magistrat Juan Manuel Sobrino, a més, ha sol·licitat a Le Senne una fiança de 40.000 euros en el termini d’un dia per assegurar les responsabilitats pecuniàries que poguessin imposar-se durant el procediment. En cas de no abonar-la, el magistrat va informar que s’embargarien els béns de Le Senne a bastament per a assegurar la quantitat assenyalada. També se sol·licita a l’acusat que informi el Parlament de l’obertura de judici oral, encara que assenyala que la interlocutòria en la qual es va acordar continuar les diligències prèvies no és ferma, ja que la defensa i Fiscalia van presentar un recurs que l’Audiència Provincial encara no ha resolt.
D’altra banda, el jutge ha rebutjat, com sol·licitava el Partit Comunista de Pobles d’Espanya (PCPE), que Vox sigui cridat al judici com a responsable civil subsidiari. Segons el magistrat, els fets investigats són unes accions del president del Parlament en les quals no va tenir cap actuació aquest partit i tampoc consta que hagi dirigit directrius sobre aquest tema a Le Senne.
“Odi evident cap a la ideologia”
Cal recordar que la querella es va presentar contra el president de la Cambra autonòmica per l’incident amb les fotografies d’Aurora Picornell i les Roges del Molinar en el ple que debatia la presa en consideració, a proposta de Vox, de la derogació de la llei de memòria democràtica. Les dues diputades socialistes membres de la Mesa, Mercedes Garrido i Pilar Costa, es van negar a retirar les fotografies que tenien adherides a la part posterior dels portàtils i l’incident es va saldar amb la seva expulsió i amb Le Senne arrencant les imatges.
La Fiscalia va demanar que s’acordés el sobreseïment de les actuacions entenent que no ha quedat degudament acreditat el dol que conforma el tipus subjectiu de delicte investigat. No obstant això, el magistrat va dictar una interlocutòria dies després, en la qual acordava continuar les diligències prèvies pels tràmits de la fase intermèdia del procediment abreujat. “L’atac dut a terme per l’investigat amb els seus actes revela un odi evident cap a la ideologia de les persones que estaven representades en aquestes imatges, i ha causat un evident mal moral a la memòria de les Roges del Molinar”, apuntà el jutge.
Què demanen les acusacions?
L’acusació popular del Partit Comunista dels Pobles d’Espanya reclama quatre anys de presó per al president del Parlament. És la pena màxima que preveu el Codi Penal pel delicte d’odi. La resta d’acusacions reclamen penes més baixes. Els familiars de les víctimes demanen 20 mesos de reclusió i Memòria de Mallorca sol·licita 16 mesos.
Què hi diu el Reglament del Parlament?
Segons l’article 9 del Reglament del Parlament balear, els diputats i les diputades quedaran suspesos en els seus drets i en els seus deures parlamentaris “quan, una vegada la interlocutòria del processament sigui ferma o es dicti la interlocutòria d’obertura de judici oral, el Ple de la Cambra així ho acordi, per majoria absoluta“.
En la història recent de la democràcia a les Balears, dos presidents de la cambra balear han dimitit després de veure’s implicats en casos judicials: van ser Maria Antònia Munar, pel cas Maquillatge, l’any 2010, i Pere Rotger, del PP, per la seva imputació en el cas Over.
El petit ha entrat d'urgència a l'Hospital Mateu Orfila, després que, segons les primeres hipòtesis, li hauria caigut damunt aigua bullent
Una cinquantena d'efectius d'una empresa de desocupació han muntat un control d'accés a l'entrada de l'edifici
Més de 200 persones, entre veïnats de Maria i de Sineu, hi han participat