X

“L’educació i la formació del talent s’ha d’adaptar a les noves demandes empresarials”

Els observatoris d'ocupació universitaris d'Espanya es reuneixen aquests dies a la UIB per posar en comú les estratègies i els reptes per aconseguir una major inserció laboral dels titulats

25/05/2023

“L’educació i la formació del talent s’ha d’adaptar a les noves demandes empresarials”

Un dels reptes principals dels serveis d’ocupació de les universitats és aconseguir que els seus graduats trobin una feina d’acord amb la seva formació. Però també hi ha llocs de feina que no es poden cobrir per manca de talent. Observatoris d’ocupació d’una cinquantena d’universitats de tot Espanya es reuneixen aquests dies a la UIB per analitzar els seus avanços i reptes.

Sigui durant els estudis superiors o ja una vegada acabats arriba el moment de cercar feina. Els serveis d’ocupació i inserció laboral de les universitats són, per a molts estudiants, la porta d’entrada al mercat laboral. A la Universitat de les Illes Balears, el DOIP és el departament que s’encarrega d’aquesta orientació. Un servei que ha anat en augment any rere any i que assoleix fins a un 85% d’inserció, segons ha explicat la seva directora, Maria del Mar Socias.

Però l’objectiu dels serveis d’orientació és el mateix a totes les universitats. “Perquè el talent no se’n vagi; se l’ha de dotar d’allò que realment el mercat necessita”, ha apuntat una de les representants de la Universitat de Màlaga.

Per això, fa falta, ens diuen, millorar l’orientació laboral ja des de nivells educatius previs a la universitat, així com sinergies més fortes amb el món empresarial. De fet, segons el Fòrum Econòmic Mundial, a Espanya, el 17% de les feines actuals desapareixeran. Se’n crearan de noves, però 6 de cada 10 treballadors s’hauran d’actualitzar.

Però més enllà de la quantitat de graduats que troben feina, s’ha de tenir en compte, també, quina feina aconsegueixen. 1 de cada 2 treballadors de les Illes ocupa un lloc de feina no d’acord amb la seva capacitació. Ho apunten les darreres dades de la Fundació Impulsa i això, diu el seu director, ens impossibilita progressar com a societat. “Quan tu tens un treballador molt ben format, es tracta no només que tengui feina, sinó, fonamentalment que tengui una carrera professional. Això és bo per a ell, però també com a societat és una llàstima que tenguem grans inversions en formació i talent i després no puguin ser aprofitades socialment”, ha dit Antoni Riera.

El mercat laboral, afegeix Riera, està en plena mutació i això obliga l’educació i la formació del talent i les competències a adaptar-se a les noves demandes.

25/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris