X

L’eficaç gestió de les piscines turístiques podria estalviar un 40% del consum actual d’aigua

Això representa milers de litres d'aquest recurs natural tan preuat i reduir fins a 40 milions d'euros anuals en la factura del manteniment

15/05/2022

L’eficaç gestió de les piscines turístiques podria estalviar un 40%25 del consum actual d’aigua

Aplicant mesures més eficients de gestió de l’aigua a les piscines de la planta hotelera de les Balears, es podria estalviar fins a un 40% del consum actual, que representa prop de 40 milions d’euros anuals en la factura del manteniment. Ho apunta un informe del Clúster de la indústria química de les illes, a partir de l’estudi de les més de 2.100 piscines turístiques i esportives que hi ha a l’arxipèlag. L’aprofitament dels recursos naturals és un dels punts claus de la nova Llei de turisme circular, impulsada pel Govern.

Suposa que cada hotel estarà obligat a crear un pla per quantificar els residus que genera i els seus consums, tant d’aigua com d’energia. Ja està en marxa una prova pilot a diversos establiments per crear un registre i conèixer, realment, la quantitat d’aigua que s’utilitza en cada un dels departaments i quines són les necessitats d’estalvi. Joan Miquel Matas, director del Clúster, apunta que “és necessari conèixer amb sensors digitals què es consumeix en cada moment en cada un dels departaments de l’hotel”. Això es coneix com la comptabilitat de l’aigua “i és el primer pas per prendre decisions molt més coherents”. 

Aquestes xifres són una estimació aproximada perquè no coneixem el consum real del sector turístic, que usa la xarxa general per abastir-se. Per tant, no se separa dels litres domèstics, d’habitatges particulars. Unes xifres necessàries a l’hora de prendre les mesures d’estalvi o reutilització de recursos. L’investigador assegura que les empreses hoteleres estan implicades i són les primeres interessades a reduir costos. “Si en 5 anys hi hagués aquesta innovació tecnològica, l’estalvi estaria entorn d’aquest 40% de l’aigua que s’està consumint ara, i és molta d’aigua i només parlam d’una millor gestió de les piscines, bugaderies, regadiu…” 

Per arribar en aquest punt, els experts demanen al Govern que impulsi polítiques innovadores i decidides i, sobretot, un marc legislatiu comú per tothom, que permeti implementar els protocols de forma més efectiva. Projectes que l’executiu finançarà amb més de 12 milions d’euros, i que inclou gestió d’aigua, residus, reducció de l’ús de plàstics… i tot el que implica un canvi cap a un  model més responsable des del punt de vista laboral i mediambiental.

La problemàtica de l’excés de consum d’aigua també afecta als habitatges particulars, que no coneixen el consum real que fan. Per això, el catedràtic de geografia física de la UIB, Cels Garcia, demana que a les factures es reflecteixin els detalls igual que es fa amb l’electricitat, que et diuen el consum diari. En canvi, amb l’aigua només coneixem el preu i “no som conscients dels litres que gastam, i fa molt difícil implementar qualsevol mesura d’estalvi, tot i que siguis respectuós a l’hora de rentar-te les dents i tanquis l’aixeta”. Per frenar l’elevat consum d’aigua, tant a habitatges com a la planta hotelera, es recomana instal·lar limitadors de pressió en banys i lavabos, sistemes de doble polsador en les cisternes i aprofitar les pluvials per reutilitzar l’aigua, per exemple, per regar.

 

Escolta la notícia completa a l’informatiu d’IB3 ràdio.

15/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris