Mentre la mitjana estatal se situa en 966,2 casos per cada 100.000 habitants, a les Illes la situació és molt baixa, de 273,8 casos
15La incidència d’infeccions respiratòria agudes (IRA) en Atenció Primària ha disminuït per primera vegada en quatre setmanes a tot Espanya excepte a les Balears, la qual cosa implica que es podria haver aconseguit el pic d’activitat en la darrera setmana de 2023, segons el darrer informe del Sistema de Vigilància d’Infecció Respiratòria Aguda (Sivira) de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), que recull també dades de la primera setmana d’enguany.
Mentre la mitjana estatal se situa en 966,2 casos per cada 100.000 habitants, a les Illes Balears la situació és molt baixa, de 273,8 casos. I s’ha mantingut pràcticament en aquesta incidència de manera estable i plana, com es pot veure al gràfic, durant les darreres setmanes de l’any 2023, quan la gran majoria de comunitats n’experimentava un augment de casos. El pic se situa en la setmana 52, la darrera de l’any passat. No obstant, si miram les xifres, les Balears experimenten un lleuger augment i, segons els experts, el pic podria arribar d’aquí a pocs dies, després de les festes de Sant Antoni.
Pel que fa a la incidència de la grip, les Balears en registraren la primera setmana una estimació de 64,3 casos per cada 100.000, quasi quatre punts per sobre de la setmana anterior, que en registrà 60,8 casos. El descens a la mitjana estatal es manifesta en tots els grups d’edat excepte en el grup 45-64 anys. En la primera setmana, la taxa d’incidència se situa en 387,4 casos per 100.000 habitants, enfront dels 430,7 casos en la setmana prèvia. És a dir, en una setmana, els casos han disminuït un 10 per cent. Per grups d’edat, en aqueixa setmana, les majors taxes d’AP s’observen en el grup dels menors d’un any (784,6 casos per 100.000 habitants).
Quant a la taxa d’hospitalització per grip en la primera setmana, arriba als 14 casos per 100.000 habitants (10,2 casos en la setmana prèvia), i ascendeix des de la primera setmana del novembre passat, si bé els indicadors de gravetat assenyalen valors en el rang de temporades prèvies. Per grups d’edat, les majors taxes d’hospitalització s’observen en el grup dels adults de 80 o més anys (93,7 casos/100.000 habitants).
Aquest informe es publica després que la ministra de Sanitat, Mónica García, va anunciar l’obligatorietat de l’ús de la màscara en centres de salut i hospitals per l’auge de la incidència d’infeccions per virus respiratoris, especialment de grip, en les darreres setmanes. Es tracta d’una mesura de caràcter “indefinit” que les comunitats autònomes podran canviar a recomanació sempre que mostrin un “descens de la corba de casos” durant dues setmanes. Així mateix, en roda de premsa, va avançar que, quan la situació epidemiològica general a Espanya vagi decreixent, el mateix Ministeri de Sanitat “convidarà” a la recomanació, en lloc de l’obligatorietat.
En aquest sentit, les Balears estudien presentar un recurs contenciós contra aquesta mesura. El Govern de les Illes en demana com a mesura cautelar la suspensió. La consellera de Salut, Manuela García, al·lega com a motius que la decisió del Ministeri no es basa en criteris tècnics.
Les comunitats que ja fa dues setmanes que presenten un descens de la corba són Andalusia, Canàries, Cantàbria i Extremadura, segons l’informe de l’ISCIII. Unes altres, en canvi, han iniciat la seva baixada en la primera setmana de l’any, com és el cas d’Astúries, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Galícia i Madrid. Si aquestes últimes mantenen la tendència, podrien passar de l’obligatorietat de la màscara als centres sanitaris a la recomanació durant la setmana que ve. Aragó, Navarra i Catalunya, en canvi, han registrat un ascens de la incidència respecte a l’última setmana.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu