X

Les benzodiazepines, la droga legal que se subministra a les farmàcies, molt utilitzada pels agressors sexuals

Això diuen les mostres recollides pels forenses en les agressions sexuals, que pugen de manera exponencial a les Balears, segons dades de l'Institut de Medicina Legal

30/05/2023

Les benzodiazepines, la droga legal que se subministra a les farmàcies, molt utilitzada pels agressors sexuals

18

Les agressions sexuals a les Balears han pujat de manera exponencial els darrers dos anys. Segons xifres de l’Institut de Medicina Legal, a les quals ha tengut accés IB3 Notícies, només a Mallorca, durant el 2022, hi va haver 151 agressions constatades per un metge forense.

Enguany ja en són 60 casos, quan la mitjana del 2019 era d’entre setanta i vuitanta. Ho explica el responsable de la unitat de violència sexual que opera a les Balears i que depèn del Ministeri de Justícia. El forense Borja Moreno detalla el perfil dels agressors i alerta d’una pràctica habitual: la introducció de benzodiazepines a les begudes, que anul·len la voluntat de la víctima.

“O bé s’aprofiten de l’estat d’embriaguesa o bé utilitzen substàncies. No només són drogues il·legals com la burundanga; el que més s’usa, segons el que estudiam, són les drogues legals, que els agressors introdueixen a les begudes de les seves víctimes per anul·lar-los la consciència”, apunta referint-se a la família de les benzodiazepines.

Les xifres esmentades anteriorment engloben agressions sexuals a menors, dones i homes. Majoritàriament, però, les víctimes són dones joves, segons relata Moreno, encarregat de fer l’examen físic i psicològic de les víctimes. “Són dones joves de desset anys a trenta que surten a la nit”. I afegeix: “No cal anar a les zones calentes que tothom té a la ment, com Magaluf o s’Arenal. A Palma, al centre de Palma mateix, trobam moltíssims casos”.

Les Illes Balears és la sisena comunitat amb més nombre de casos d’agressions sexuals, en dades oficials, de 2021. Així i tot, Moreno lamenta no poder treballar ni oferir les dades de les agressions a Menorca i a les Pitiüses de manera contínua. Falta, diu, més personal i més formació especialitzada, en aquest àmbit.

Amb la llei del “només sí és sí” ha augmentat la feina dels forenses, que ara tenen més presència en el procés de denúncia. En qualsevol cas, Moreno recorda que el forense pot prendre les mostres a les víctimes sempre que no hagin passat més de deu dies d’ençà de l’agressió.

30/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT