societat

Les cures pal·liatives arriben només a un 40% dels malalts que les haurien de menester

A les Balears, 11.000 persones necessiten aquest servei i, de moment, n'hi ha 3 mil d'identificades


La mort. Un viatge que, a vegades, es fa més llarg del que voldríem. Ho sap ben bé Magdalena. Va perdre el seu home fa 4 anys, després de més de 20 lluitant contra la malaltia. Avui, l’aplegam visitant un familiar a l’Hospital Joan March. Allà ens explica que la Unitat de Cures Pal·liatives d’aquest centre va ser una gran ajuda tant per a ell com per tots els que l’envoltaven.

Segons ens explica Catalina Rosselló, presidenta de la Societat Balear de Cures Pal·liatives, en aquest hospital, un dels tres que disposen d’aquest servie a les Illes, hi atenen entre 20 i 30 pacients. Molts d’oncològics, però també d’altres amb malalties cròniques i en estat avançat, siguin cardíaques, neurològiques, degeneratives o respiratòries. Malalties que, comprovam en persona, poc saben d’edats.

Es calcula que a les Balears 11.000 persones necessiten aquest servei, de moment n’hi ha 3 mil identificades. Una atenció específica 24 hores, i també que aquesta es pugui donar a tots els nivells assistencials són els reptes que hi ha damunt la taula. Mercè Llagostera, coordinadora autonòmica de l’Estratègia de Cures Pal·liatives, assegura que la Covid ha evidenciat a més altres necessitats com apropar les cures pal·liatives als centres residencials de gent gran.

Balears està entre les comunitats més avançades en aquest camp. Un dels primers a ser-hi va ser l’oncòleg Enric Benito. Assegura que els professionals que hi ha al darrera necessiten una formació específica, ja que recorda ” si a les UCIS es moren el 10 per cent dels malalts, a nosaltres se’ns acaben anant tots. Per això hem hagut de construir, el que en deim, un cultiu del currículum interior, que fa que tu puguis mantenir la teva resilència, la teva empatia, la teva compansió, i al mateix temps la saviesa de discernir què és el que pots fer i el que no”

Cada procés d’acomiadament, assegura, és ben diferent. Cada habitació conta una història, que a poc a poc escriu les darreres pàgines.


Professionals sanitaris i familiars de pacients reivindiquen les cures pal·liatives
20 anys de cures pal·liatives i acompanyar a pacients a morir a casa seva

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

L’operació de rescat del formatge menorquí ha costat 200

Durant la pandèmia, van deixar de vendre un 70% de la seva producció

La nova edició d’Innovem afronta la sensació de trobar-se a la intempèrie

Un dels exemples és Menorca Makers, una empresa creada per ajudar el personal sanitari a protegir-se davant la Covid

Creix un 6% el nombre d’alumnes de Menorca matriculats a la UNED

Per cobrir aquest increment, la Universitat ha contractat 1 tutor més, i ja en són 11

Cau la taxa de criminalitat a les Illes

Feia 10 anys que no teníem una taxa tan baixa