X

“No és necessari representar sempre a un científic com un home amb bata blanca, també pot ser una dona”

Les professionals creuen que les nines necessiten més referents femenins per demostrar que la ciència també és per elles. Les dones científiques representen un 41% de les vocacions estatals

11/02/2023

“No és necessari representar sempre a un científic com un home amb bata blanca, també pot ser una dona”

20

11 de febrer, el Dia Internacional de la Dona i la Nina a la Ciència. Tot i que les dones científiques han aconseguit representar un 41% de les vocacions estatals en els darrers 15 anys, les professionals creuen que les nines necessiten més referents femenins per demostrar que la ciència també és per elles.

“Teníeu referents femenins en ciència quan éreu petites?” Aquesta pregunta l’han respost cinc científiques de Balears en una conferència del CSIC per donar visibilitat a les dones investigadores. En dues jornades, alumnes de més de 28 centres educatius de Mallorca han pogut interactuar amb elles per conèixer millor la seva professió. Perquè els referents són una de les claus per motivar les nines a estudiar carreres de ciències.

“La nostra feina també és contar el què feim. Hi ha moltes dones que es dediquen a fer investigació i fer ciència, però tal vegada no arriba a les generacions més joves i, per això, no són conscients que si els agrada aquest àmbit i volen dedicar-s’hi, ho poden fer perfectament” explica Beatriz Guijarro, científica al Centre Oceanogràfic de Balears. Per això, defensa que els referents són una de les claus per motivar les nines a estudiar carreres de ciències. “No és necessari representar sempre a un científic com un home amb una bata blanca, també pot ser una dona”.

Un estudi de la Fundació Bit estableix que, dels alumnes interessats a estudiar alguna carrera cientificotècnica, el 47% són nines. D’aquesta xifra, tan sols el 5,6% mostren interès en professions relacionades amb la tecnologia. Rebeca Álvarez, enginyera en Geodèsia i Cartografia a l’IGME, conta: “quan estudiava a la universitat, hi havia poques dones a les carreres més tècniques, com la física. A l’enginyeria superior, tan sols érem dues dones. El 95% dels alumnes eren homes”.

Per això, són necessaris més referents per rompre amb estereotips que ja queden desfasats. “Hi havia algun professor que deia: “les dones a la ciència o a la tecnologia… no.” Després, a la carrera tècnica vaig tenir un professor un poc retrògrad que et recomanava casar-te o utilitzar la rentadora”, explica l’enginyera.

Les seves veus xerren per totes les dones que es dediquen a la ciència. Perquè no hi ha ciència sense dones científiques.

11/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT