El dret de qualsevol de parlar “de la seva salut mental, de les seves emocions i els seus sentiments” és el que s’ha reivindicat avui Dia Mundial de la Salut Mental a Inca en una jornada organitzada per entitats del tercer sector com 3 Salut Mental, Federació de Salut Mental i Obertament que hi fan feina. També demanen més recursos i la integració social plena dels que pateixen una trastorn psicològic o psiquiàtric.
No debades, una de cada quatre persones pateix o patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida en un context en què la pandèmia ha fet augmentar un 25% dels trastorns d’ansietat i depressió i en què les dones, el 70% dels casos, són el sexe predominant entre els diagnosticats.
L’altre col·lectiu vulnerable segons els experts són els joves. Les conductes suïcides han augmentat durant el darrer any un 45% entre la població adulta, i un 27% entre els infants i els joves (segons l’Organització Mundial de la Salut, la gran majoria, un 75%, començaran abans dels 18 anys). La bona notícia és que l’eficàcia de les eines de prevenció – el Govern està redactant el segon pla estratègic de salut mental- es constata amb la davallada dels suïcidis consumats: el darrer any a Balears s’han reduït un 10 %.
La gerent de 3 Salut Mental, Teresa Suárez, critica la falta de professionals en l’atenció psicològica de la salut pública.
Aina Niell, activista i membre d’Obertament, participa en activitats de sensibilització en escoles i instituts després que ell mateix ha conviscut amb un trastorn. Aina afirma que els joves estan preocupats per aquest tema.
D’altra banda, Guillem Febrer, president de la Federació de Salut Mental, demana més recursos per poder tractar a qui ho necessiti.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular