X

Les guarderies de Mallorca, entre dos camins

El nou Reglament del Consell de Mallorca forçarà aquests centres a triar entre la línia assistencial i l'educativa

08/04/2022

Les guarderies de Mallorca, entre dos camins

13

Les conegudes com a guarderies s’enfronten aquests anys a un repte crucial: convertir-se en escoletes de la xarxa d’Educació, o adaptar-se al Reglament aprovat aquesta setmana al Ple del Consell de Mallorca, i que ara entrarà en la fase d’al·legacions. El sector denuncia que el protocol redactat per l’IMAS provocarà tancaments, ja que inclou requisits innassumibles. El Consell defensa que la regulació és imprescindible per donar seguretat a infants i famílies.

Primer Reglament aprovat a Mallorca

Són alguns dels requisits de la nova normativa: Les guarderies, que passaran a dir-se Centres d’Atenció Infantil, han d’estar ubicades en planta baixa, entresols o primer pis amb accés independent. Hi ha d’haver una sala per unitat d’un mínim de 30 metres quadrats i un pati exterior de 65 metres quadrats o més. Totes aquestes exigències es podran adaptar, segons ha explicat la Consellera de Drets Socials, Sofia Alonso, en el cas d’aquells centres ubicats en entorns urbans molt poblats i amb dificultats per ampliar espais.

A les aules, les ràtios també queden definides així: 7 infants a la unitat de 0 a 1 any. 13, a la d’1 i 2 anys; i 19 nins i nines a la de 2 i 3 anys. A més, cap infant podrà estar al centre més de 8 hores. És un dels punts més polèmics i que Alonso defensa assegurant que no seran estrictes: “en els casos que els pares facin feina 8 hores, es contemplaran els trajectes d’anada i tornada”.

La primera passa serà crear el registre de totes les guarderies de Mallorca. 7 inspectors les visitaran per conèixer-ne les condicions. Es preveu que el Reglament entrarà en vigor el 2023, i que es donarà un marge d’adaptació de 5 anys. A partir d’aquí, conviuran els Centres d’Atenció Infantil, de caràcter assistencial, amb aquells que optin per la línia educativa. Ara bé, queda per aclarir en quina situació quedaran les guarderies obertes a partir del desembre de 2020, data d’aprovació de la LOMLOE. Segons el Reglament de l’IMAS, aquestes s’hauran de reconvertir en escoletes infantils, seguint les directrius de la Conselleria d’Educació, molt més exigents. Des del sector alerten que moltes d’elles hauran de tancar en no poder fer el canvi.

Guarderies, dos camins

A la guarderia Ca Nostra de Palma, en funcionament des de fa 25 anys, asseguren que compleixen gairebé tots els requisits del Reglament de Consell de Mallorca. Només n’hi ha un que consideren inviable: la incorporació d’una graduada en Educació Infantil. La seva directora, Maria Pilar Noguera, assegura que ja té l’equip de cuidadors complet: “Si he de contractar una altra persona, vol dir que n’he d’acomiadar una que fa 25 anys que treballa aquí. O sinó, ampliar a la plantilla. I això, econòmicament, no ho podem assumir”.  Serà una de les al·legacions que presentaran, juntament amb la Federació d’Escoletes i Guarderies i l’entitat Escola Catòlica.

A l’altra cara de la moneda hi ha el centre Nostra Senyora de la Consolació, a Alaró. Aquí, han decidit iniciar el procés per convertir-se en centre educatiu de 0 a 3 anys, complementari a la xarxa pública d’escoletes amb un projecte avalat per la Conselleria d’Educació. Ho han fet gràcies a un canvi normatiu, aprovat el 2019 pel Consell de Govern, que pretenia fomentar la reconversió de les guarderies. Per fer la transició s’han donat ajudes de fins a 4 mil euros per plaça, amb un màxim de 120 mil.

08/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT