X

Les Illes Balears acumulen un saldo positiu de 114.000 vehicles en els darrers deu anys

És la diferència entre els vehicles que han desembarcat a l'arxipèlag en les línies regulars i no han tornat a la Península

21/07/2025

Les Illes Balears acumulen un saldo positiu de 114.000 vehicles en els darrers deu anys

Un vaixell descarregant vehicles al port de La Savina, a Formentera. Foto XGTur

84

Les Illes Balears acumulen un saldo positiu de més de 114.000 vehicles, és la xifra entre els que han entrat a l’arxipèlag per via marítima i els que han tornat a la Península en els darrers deu anys. Si dels que han desembarcat en vaixells de passatge als ports de gestió estatal, se’n descompten els que n’han sortit, d’ençà de l’any 2014 han entrat a l’arxipèlag més cotxes que no els que n’han sortit. Aquest balanç només inclou els vehicles que duen els particulars a través dels ferris de línies regulars, per tant, s’hi haurien de sumar aquells que importen les empreses per vendre a les concessionàries de les Balears o per emprar com a cotxes de lloguer.

D’aquest balanç, lògicament, se n’haurien de descomptar també els vehicles que durant aquest termini s’han donat de baixa. La quantitat, però, mostra com el parc mòbil no només augmenta a causa de la matriculació de vehicles per part dels mateixos residents, sinó també per l’arribada de persones a les Illes Balears, que s’hi desplacen per motius econòmics o laborals. Així explica Maurici Ruiz, professor de Geografia de la UIB, quins són aquests motius. “L’increment de les necessitats econòmiques, de l’activitat social i de la mateixa activitat humana requereix més mobilitat” i afegeix “si es necessiten més vehicles i arriben a les Balears, vol dir que compleixen unes funcions que els mitjans de transport públic no estan cobrint”.

Les xifres dels ports de l’Estat també mostren com el volum d’entrades de vehicles s’ha anat incrementant any rere any. Si l’any 2014 eren més de 200.000 els vehicles que s’hi descarregaren, l’any 2023, aquesta xifra superà els 600.000. Just hi hagué un descens el 2020, a causa de la pandèmia de la Covid. Segons el geògraf, un augment del parc mòbil és sinònim de “més consum de recursos”.

Els transportistes que fan el trajecte de manera habitual entre les Illes i la Península, amb les diferents navilieres, són testimoni d’aquest augment continuat d’arribades de cotxes. Ezequiel Horrach, president de l’Agrupació Empresarial de Transport de Mercaderies, el gran volum de cotxes que circulen per les vies urbanes i interurbanes de les Illes fan que la seva feina sigui més difícil: “Cada vegada és més estressant per als xofers”.  Lògicament, una població en augment i una major activitat econòmica també són la causa de l’increment de la feina dels transportistes.

 

Notícies relacionades >

21/07/2025

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT