societat

Les Illes lideren el creixement de la pobresa: 266.000 persones, un 22% de tota la població

"La pobresa té cara de dona i d’infant", ha dit el director tècnic d’EAPN a les Illes, Andreu Grimalt sobre l'indicador AROPE


Més de 266 mil persones a les Balears es troben en risc de pobresa i exclusió social. Això significa que les illes són la comunitats de l’estat on més s’incrementa la taxa AROPE, l’indicador europeu més rellevant per mesurar la pobresa i l’exclusió social. Així ho recull l’informe sobre l’estat de la pobresa de la Xarxa per la Inclusió social 2021 que s’acaba de presentar al Parlament.

L’indicador AROPE ha romput la seva tendència a la baixa pel que fa al nombre de persones en situació o risc de pobresa i exclusió social. Escala fins al 22 per cent al 2020, set punts més que al 2019. Tot i l’increment, les Balears encara segueixen per sota de la mitjana espanyola, que se situa en el 26,4% de persones en risc de pobresa i exclusió social (12,5 milions de persones en total).

Així mateix, l’informe recull que la meitat de la població espanyola experimenta dificultats per a arribar a fi de mes.

“LA POBRESA TÉ CARA DE DONA I INFANT”

El director tècnic d’EAPN a les Illes, Andreu Grimalt, ha explicat que la pobresa “té cara de dona i d’infant”, ja que, d’aquest darrer colectiu, “un de cada tres estan en situació de pobresa”.  “S’ha de posar el focus en els ingressos, l’habitatge i el treball digne com a palanques per a revertir aquesta situació”, ha afegit.

Així mateix, més del 6% de la població balear es troba en situació de pobresa severa, és a dir, 73.500 persones de les Illes viuen en llars amb ingressos inferiors al 40% de la mitjana nacional.

PERSONES SENSE ACCÉS AL CONSUM BÀSIC

El 6,9% de la població balear no va poder fer front a quatre dels nou conceptes de consum bàsic definits a nivell europeu. Això suposa 84.000 persones, 50.000 més que l’any anterior. L’EAPN han titllat de “alarmant” la situació en el preu de l’habitatge a Balears, “que dificulta la vida quotidiana de moltes famílies i nega el dret bàsic a moltes altres”.

Sobre això, l’informe apunta al fet que el 31,7% de la població balear no es pot permetre anar de vacances, almenys una setmana a l’any. un altre 7,2% no es pot permetre menjar carn o peix cada dos dies i un 19,9% no pot mantenir el seu habitatge a una temperatura adequada.

A més, el 36,6% no té capacitat per a afrontar despeses imprevistes i el 13,1% sofreix retards en el pagament de les despeses d’habitatge en els últims 12 mesos. Finalment, apunta l’informe, un 2,8% no es pot permetre disposar d’un cotxe i un 7,7% no pot tenir un ordinador.

MÉS PRECARIETAT LABORAL I PITJORS PENSIONS

Un 15% de les persones que tenen un treball remunerat a les Illes es troben igualment en situació de risc, una situació deguda especialment a les “condicions de precarietat, la temporalitat, la curta durada dels contractes o, directament, l’explotació”.

L’informe AROPE posa també de manifest que el 42,7% dels pensionistes de Balears, és a dir, 84.000 persones, reben una renda inferior al llindar de pobresa (688 euros) i que 35.000 pensionistes estan en situació de pobresa severa, ja que cobren menys de 458 euros.


 més info La pobresa després de la Covid: Augmenta un 50% el nombre de persones no es poden permetre menjar carn ni encendre la calefacció

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Antonio Oliver: “És qüestió de dies que la variant òmicron arribi a les Illes Balears”

"Per molt que sigui una nova variant, les vacunes seran efectives", ha afirmat el responsable de Microbiologia de l'Hospital de...

Familiars i amics supervivents de suïcidi reclamen campanyes de prevenció

IB3 destina la campanya "Tots donam una mà" de novembre a l'associació AFASIB

Detingut a Mallorca el professor d’un institut d’Eivissa per presumptament abusar d’almenys cinc alumnes

La Guàrdia Civil el va detindre divendres passat al seu domicili situat a la Costa d'en Blanes, a Calvià