L'activitat està sustentada en la creació de nou habitatge unifamiliar i projectes vinculats a infraestructures turístiques, sanitàries i industrials
El sector de la construcció ha recuperat el nivell d’activitat previ a la pandèmia. El Col·legi Oficial d’Arquitectes (COAIB) ha presentat l’informe sobre projectes del 2021, i les obres fetes l’any passat superen en un 3% les de l’any 2019, abans de l’arribada de la covid. Han estat 5.689, és la major xifra d’obres des de la crisi del 2008, quan va esclatar la crisi immobiliària. Aquestes són les dades globals de tota la comunitat, però, per Illes, on més ha pujat és a Eivissa, amb un 5% més respecte de 2019. A Mallorca, l’augment és del 3% i Menorca es manté igual que fa 2 anys.
L’edificació es recupera i supera ja nivells de 2019, però es continua construint poc habitatge nou. De fet, la construcció d’habitatge es manté encara per davall de 2019 i, del que es construeix, gairebé la meitat és unifamiliar (49%). Fa uns anys, aquesta xifra era del 20%. Són construccions més grans i més cares que altres anys, lligades, en bona part, a capital estranger i que evidencien la manca d’habitatge nou assequible.
A més, la construcció de promocions públiques no supleix el dèficit d’habitatge que hi ha a les Illes, segons ha explicat el president de la demarcació de Mallorca del COAIB, Joan Cerdà. “És una dada molt important i s’hauria de fer una reflexió”, ha apuntat Cerdà.
Per això, els arquitectes reclamen polítiques i incentius fiscals perquè als promotors els surti a compte construir habitatge plurifamiliar lliure a preu accessible. De fet, tot i ser encara xifres baixes, només Menorca ha recuperat, i fins i tot superat, els nivells de construcció d’edificacions plurifamiliars d’abans de la pandèmia.
El futur passa, també, diuen, per la reforma d’habitatge ja existent. L’any passat, les obres de rehabilitació a habitatges plurifamiliars varen suposar un 24%. Una xifra que l’any 2007 tan sols arribava al 5%. La degana del COAIB, Marta Vall-Llossera, ha explicat que aquesta tendència a l’alça, que també es constata en àmbit nacional, s’hauria de mantenir per poder atreure i consolidar part dels fons europeus que està previst que arribin.
Però per reactivar les obres i la construcció d’habitatge fa falta, també, asseguren els arquitectes, que les administracions compleixin amb els terminis legals de 3 mesos com a màxim per tramitar les llicències d’obres. A dia d’avui, lamenten, la tramitació administrativa és de 16 mesos de mitjana. “La qual cosa implica una inseguretat jurídica per als inversors”, segons explica Cerdà.
Els projectes d’infraestructures sanitàries i turístiques han suposat una empenta per a la recuperació del sector. A Eivissa, de fet, s’ha assolit un màxim històric d’inversió en reforma turística… amb un pressupost global per a obres turístiques de 89 milions d’euros, més del 80% més en comparació amb el 2019.