X

Les obres de l’alberg de la Victòria a Alcúdia avancen

Varen començar al mes de gener i fins l'any que ve no estaran enllestides

09/02/2023

Les obres de l’alberg de la Victòria a Alcúdia avancen

16

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago; la directora general d’Infància, Joventut i Famílies, Marta Carrió, i el director d’IBJOVE, Tià Lliteres, acompanyats del batle d’Alcúdia, Domingo Bonnín; la regidora de Joventut, Bàrbara Rebassa, i el regidor de Medi Ambient, Tomàs Adrover, a més dels arquitectes, han visitat l’inici de les obres que es fan a l’alberg de la Victòria, a Alcúdia. Unes obres que permetran millorar la seguretat, l’accessibilitat i l’eficiència energètica de l’alberg i reformar el que és un recurs únic i emblemàtic per al lleure educatiu de les Illes Balears.

“Hem hagut de fer molts de tràmits, entre els quals, modificar una llei perquè l’Ajuntament pogués cedir al Govern durant més de 25 anys aquest espai i poguéssim justificar la inversió de més de 2 milions d’euros. Mentre ha estat tancat, hem habilitat cada estiu més places al campament perquè la demanda de l’alberg es pogués cobrir. Són bàsicament obres per seguretat, d’acord amb un informe arquitectònic, el qual deia que davant d’una situació d’emergència no hi havia totes les garanties reglamentàries, i, per això, vàrem prendre la decisió de paralitzar l’entrada de persones a l’edifici fins que les mesures de seguretat estiguessin solucionades. Aprofitant aquesta reforma, vàrem mirar de millorar-ne l’accessibilitat i la sostenibilitat energètica», ha apuntat Fina Santiago sobre les obres de reforma.

Les obres varen començar a mitjan gener i tenen una durada prevista de 12 mesos.

Pressupost

El pressupost total de l’obra és de 2,27 milions d’euros, dels quals una part (1,67 milions) prové de l’Impost de Turisme Sostenible.

Actuacions

La intervenció permetrà que l’alberg compleixi els requisits normatius actuals i pugui reobrir. Entre altres actuacions, s’hi eliminen barreres electròniques, s’hi construeix una segona escala d’emergència i es millora l’eficiència energètica de l’edifici i les seves instal·lacions. A més, amb les obres s’aconseguiran espais de caràcter didàctic i pedagògic, fet que facilitarà el lleure entre els joves.

Intervenció al pati central

El pati central de l’edifici veurà canviada la seva fisonomia a fi d’aconseguir aprofitar la totalitat de l’espai. Per un costat, es construirà una nova i gran rampa en forma de serpentina que recorrerà gran part del pati acompanyada d’un banc barana i una altra sèrie d’elements que serviran per dinamitzar l’espai per al lleure juvenil. Per l’altre, també es construirà una escala d’emergència que s’erigirà com un tòtem natural. Serà una construcció respectuosa amb el medi ambient, feta de fusta, que quedarà integrada en el paisatge.

Eficiència energètica

Per garantir-ne l’eficiència energètica, s’hi instal·len plaques fotovoltaiques, s’assegura l’hermetisme de les finestres i s’hi canviarà el sistema de calefacció per funcionar amb una caldera amb suport solar.

Edifici històric

Cal tenir en compte que l’edifici que acull l’alberg és una construcció que s’inaugurà el 1964 i que, des de fa més de 50 anys, és gestionat pel Govern de les Illes Balears. Al llarg de tots aquests anys, va anar acumulant petites reformes que feien possible el seu funcionament, fins que el juliol de 2019 es va haver de tancar per motius de seguretat i per la impossibilitat d’adaptar-se a la normativa.

09/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT