X

14 anys patint violència masclista: “Ell posava en entredit la meva salut mental, em deia que estava boja”

Fa dos anys que va separar-se i va denunciar el seu exmarit per maltractament psicològic

25/11/2021

14 anys patint violència masclista: “Ell posava en entredit la meva salut mental, em deia que estava boja”

“No és fàcil però se’n pot sortir, de la violència de gènere”. Ho diu una dona de Palma que l’ha patida durant 14 anys i que preferix mantenir l’anonimat. Fa dos anys que va separar-se i va denunciar el seu exmarit per maltractament psicològic. Li va costar fer la passa perquè havia perdut l’autoestima. El que fa el maltractador és que, després d’un any en què et fa creure que és un príncep blau, comença a “humiliar-te, poc a poc, de forma subtil i sempre en privat. Fins que dubtes de la teva seguretat. Ell posava en entredit la meva salut mental i em deia que estava boja”, comenta. “Si no feia el que ell volia -continua- em deia meuca i tot tipus d’insults. Jo ja no tenia força, era un zombi, una morta en vida. Estava esgotada, sense memòria, despistada i, al final, això provoca nous motius perquè t’esbronqui més”. L’estrès emocional també li va passar factura a nivell físic. “Patia constant mal de cap, de gola, d’estòmac, aftes bucals, em queia el cabell. Estava molt dèbil”, recorda. Assegura que trencar la relació va ser molt complicat. “Ho volia deixar però ell em va fer creure que, sense ell jo, no era res. Llavors deixar-lo representava l’abisme, era com caure en un precipici”.

Contacte zero amb el maltractador

Aquesta víctima diu que, en la recuperació, l’han ajudat el tractament mèdic, la teràpia psicològica i, sobretot, no trobar-se amb el maltractador. Al seu exmarit li varen imposar una ordre d’allunyament que li impedeix acostar-se a ella. Està convençuda que el contacte zero amb l’agressor és l’única forma de superar una situació com aquesta. Ara, mentre espera que se celebri el judici obert arran de la denúncia que va interposar, reclama que hi hagi més ajudes per a totes les víctimes que tenen el problema afegit de la dependència econòmica. Recorda que, per a elles, sortir d’aquest malson és molt difícil.

◼ Els telèfons d’atenció a les víctimes. Recordam que lB-Dona disposa d’un servei d’atenció i acompanyament 24 hores a les víctimes de violència masclista, el qual fins a 31 d’octubre ha atès 2.350 dones És el 971 598205. El telèfon d’emergències és el 016, no deixa rastre a la factura, però s’ha d’esborrar de les cridades al telèfon.


La radiografia de la violència masclista a les Balears: de les assassinades a les més de 5.800 denunciants

25/11/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris