X

Les restriccions s’allarguen almanco fins al març

Els centres comercials a Mallorca podran tornar a obrir reduint al 30% el seu aforament així com la capacitat dels aparcaments al 50%, excepte els caps de setmana

12/02/2021

Les restriccions s’allarguen almanco fins al març

Les mesures de restricció que es van establir el passat 29 de gener i que eren vigents fins a aquest dissabte, es prorroguen fins a l’1 de març i es manté el nivell d’alerta 4 a totes les Illes. Així ho ha informat aquest divendres la presidenta del Govern, Francina Armengol, després d’haver presidit  la Mesa de Diàleg Social de les Illes Balears, per abordar l’actual situació derivada de la Covid-19. Armengol i la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, s’ha reunit per videoconferència amb els consells insulars, la FELIB i l’Ajuntament de Palma per fer seguiment de la situació actual de la pandèmia.

Arran de la trobada, s’ha decidit que es manté el toc de queda entre les 22.00 i les 6.00 a totes les illes i les restriccions d’entrades i sortides a Eivissa i Formentera. Pel que fa a les reunions socials, a Menorca podran continuar sent d’un màxim de 6 persones i dos nuclis de convivència, mentre que a Mallorca, Eivissa i Formentera estaran limitades a un únic nucli de convivència. Aquestes restriccions s’han d’aplicar tant en espais interiors com en espais exteriors.

Això sí, a Mallorca, s’ha acordat una reobertura escalonada del sector del comerç i s’estableix que els centres comercials i recintes comercials puguin obrir les portes reduint al 30% la seva capacitat d’aforament, excepte els caps de setmana i festius, quan només podran obrir els establiments destinats al comerç essencial o dedicats a farmàcies, ortopèdies, òptiques, estancs, establiments dedicats a productes de telecomunicacions, serveis de perruqueria i d’estètica, centres de veterinària, jardineria i planta viva, i establiments de venda, manteniment i reparació de vehicles de motor, o els ubicats a mercats permanents. Així mateix, la capacitat dels aparcaments o espais destinats a l’aparcament també s’han de mantenir amb una capacitat del 50%. Els centres comercials i grans superfícies hauran d’assegurar per mitjans telemàtics o presencials, que el control d’aforament es fa a cada planta de l’establiment en el cas de comptar amb distribució en plantes. Tots els establiments comercials hauran d’acabar la seva activitat a les 20 h, excepte el comerç essencial.

Quant als establiments de restauració, es mantenen tancats a totes les Illes. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha assegurat que el Govern és conscient de què suposa aquesta decisió per a moltes persones, famílies, treballadors, autònoms i empresaris, però ha assegurat que l’objectiu és “aconseguir una situació que permeti anar recuperant l’activitat de forma escalonada i segura”.

Un canvi que s’introdueix i que també afecta l’illa de Mallorca és que a partir d’ara es permetran les activitats esportives d’intensitat baixa dirigides en sala (ioga, meditació, Pilates, hipopressius, entre d’altres) i les activitats d’intensitat baixa d’acadèmies de ball amb un màxim de 6 participants, els quals hauran de fer servir mascareta, i sempre que no se superi el 30 per cent de l’aforament de l’espai on es dugui a terme.

A més, a les piscines esportives cobertes es podrà desenvolupar activitat esportiva, sempre que no se superi el 20% de l’aforament i que es garanteixi un mirall d’aigua de 4 metres quadrats per persona i un màxim de 2 persones per carril de natació. En ambdós casos, es prohibeix l’ús dels vestidors.

A totes les illes, es permetran les activitats extraescolars. A més, en el nivell 4, tot i que l’activitat en acadèmies i centres de formació i autoescoles només es permeten grups de màxim 6 persones i amb un màxim del 50% d’aforament, s’exceptuen els cursos d’aptitud professional per a conductors (CAP) amb un màxim de 14 persones.

LA SITUACIÓ EPIDEMIOLÒGICA: FACTOR DETERMINANT

Segons l’informe tècnic elaborat pel servei balear d’Epidemiologia les Illes Balears, les Illes han passat d’una incidència acumulada a 14 dies de 712,2 casos per cada cent mil habitant, el passat 25 de gener, a 276 casos a dia 9 de febrer. Tot i la millora del risc epidèmic, el risc encara és molt alt. En les darreres setmanes ha baixat el nombre diari de contagis, la incidència i també els darrers dies s’ha constatat un decreixement de la pressió hospitalària, especialment a Mallorca i Menorca, i amb menys mesura a Eivissa.


Balears redueixen els contagis a 140 al dia

No obstant això, hi ha un indicador que obliga a ser extremadament prudents a l’hora de rebaixar mesures per evitar la propagació de la COVID-19: la taxa d’ocupació de llits de cures crítiques per casos de SARS-CoV-2. En el conjunt de l’arxipèlag, un 35,76% de les places d’UCI són ocupades per pacients COVID-19, quan el Ministeri de Sanitat ha fixat que a partir d’un 25% ocupació el nivell de risc és extremadament alt. Totes les Illes Balears superen aquesta proporció i només Menorca s’hi apropa amb un 27,78%. En el cas de Mallorca, tot i la millora  experimentada els darrers dies, encara es situa en un 35,21% mentre que a Eivissa és d’un 40,35%.

D’altra banda el servei balear d’Epidemiologia adverteix de l’evolució de la presència de la variant britànica del virus perquè té un nivell de transmissió molt alt i ha situat les Balears com la segona comunitat autònoma amb més proporció d’aquesta variant a Espanya. Al conjunt de Balears se situaria ja en el 23% en la setmana epidemiològica 5/2021 (de l’1 al 7 de febrer) sent el màxim a Eivissa (33%) i Mallorca (14%).

PLA D’AJUDES A LES EMPRESES AFECTADES

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha recordat que el Govern ha posat tots els recursos a la seva disposició, i també el d’altres administracions, per minimitzar els possibles efectes negatius de les mesures adoptades per frenar la pandèmia. Així, el Govern de les Illes Balears va posar en marxa el gener un paquet de més de 110 milions d’euros dins el Pla d’Ajuts d’acompanyament als sectors afectats per la covid-19, dels quals 60 són directes i no retornables.


L’evolució de la pandèmia a les Illes des que es va decretar el tancament de bars, gimnasos i grans superfícies
S’obre la convocatòria d’ajudes per a negocis afectats per les restriccions de la Covid-19

12/02/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT