L%26apos%3BHORA+D%3A+Les+campanes+no+tocaren+a+mort

Dimarts a les 22.30h

L’HORA D: Les campanes no tocaren a mort

Jeroni Alomar Poquet, el germà gran de Francesc, era un capellà poc convencional que tenia conflictes amb el rector i els nous governants del seu poble, Llubí. Es traslladà a viure a Palma per gestionar el seu alliberament. A Ciutat va remoure cel i terra i, segons sembla, degué trepitjar algun call.

Dins els cercles de poder corrien rumors, o es feien córrer de manera interessada, que Jeroni es dedicava a treure de l’illa gent que estava en perill. La policia li preparà un parany i hi va caure com un innocent.

Fou condemnat a mort i executat el mes de juny de 1937. Jeroni Alomar Poquet és l’únic sacerdot que va ser afusellat pels nacionals durant la Guerra Civil.

Han hagut de passar vuitanta anys per poder anar resolent alguns dubtes sobre aquesta tràgica història: Va ser un advertiment al clero davant de les actituds insubmises d’alguns dels seus membres? Es dedicava realment a possibilitar la fuita de republicans de l’illa? Quin va ser el paper del batle i de l’església de Llubí durant els fets i l’actitud del bisbe Miralles i de la Nunciatura. El tràmit de l’indult: va arribar tard o no va arribar mai? I, sobretot, qui era aquell home que va merèixer tan gran càstig?

L’Hora D s’emet cada dimarts a les 22.40 h a IB3 Televisió. Segueix l’etiqueta #HoraDIB3 i envia’ns els teus comentaris.