X

Llum verda de Medi Ambient a l’hotel rural de Richard Branson a Son Valentí

El projecte se suma al de Son Bunyola, també a Banyalbufar i propietat de Branson, que superà l'impacte ambiental el passat mes de març

27/05/2020

Llum verda de Medi Ambient a l’hotel rural de Richard Branson a Son Valentí

La Comissió Balear de Medi Ambient ha emès un informe favorable per a la conversió de la finca de Son Valentí (Banyalbufar), propietat del magnat Richard Branson, en un hotel rural de 34 places. Aquest projecte se suma a l’ubicat a la finca annexa de Son Bunyola, també del propietari del conglomerat Virgin Group, que superà l’impacte ambiental el passat mes de març.

El projecte implica la reforma i rehabilitació integral de les cases de Son Valentí, declarades Bé d’Interès Cultural (BIC) el 2018 i ubicades en uns terrenys afectats parcialment pel LIC ES5310081-Port des Canonge, per a fer-hi un hotel rural de 17 unitats d’allotjament (34 places). Ubicada al Paratge Natural de la Serra Tramuntana, la ficna comprèn dues parcel·les d’una superfície total de 464.589 m2. D’aquesta superfície, les edificacions n’ocupen 2.637,54 m2. Es tracta d’una possessió que, segons fonts consultades, dataria del del segle XIV o XV, una torre també d’època medieval cristiana molt ben conservada i en la qual hi ha restes de pintures senzilles, i un conjunt ubicat al nord-oest i format per una tafona, la cotxera d’amos, la casa de l’amo, i un estable-paller. El conjunt compta amb un pati amb forma d’espiral, que reflecteix com la finca va créixer al voltant de la torre. A banda, les marjades tenen un important valor natural.

L’informe favorable de la Comissió posa, però, amb condicions. Entre aquests, restituir les marjades en la zona de la piscina amb pedra en sèc i integrar-la en l’entorn, preservar els elements del patrimoni històric, no obrir nous vials ni camins, estudiar la viabilitat de plaques fotovoltaiques, plantar 195 arbres amb espècies de la zona, reduir el perill d’incendis forestals i executar una franja d’autoprotecció per a incendis forestals de l’habitatge.

Amb l’informe de la Comissió, que és vinculant des del punt de vista ambiental, el projecte queda ara a l’espera de l’habilitació urbanística i del vistiplau del Consell de Mallorca, ja que la finca es troba a sòl rústic amb la categoria d’Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI), i les edificacions contenen elements patrimonials. Segons el president de la Comissió Balear de Medi Ambient, Antoni Alorda, l’informe permet l’execució d’un projecte que “dona viabilitat econòmica a unes cases de possessió amb valor patrimonial”.

El projecte de Son Bunyola

Son Valentí és una finca annexa a Son Bunyola, l’altra de les propietats de Branson i en la qual el magnat també preveu fer-hi un hotel, en aquest cas de 29 habitacions i 58 places. A diferència d’aquesta, però, Son Valentí és més marginal, ja que Son Bunyola, que comprèn 275 hectàrees, compta amb dues possessions de l’Edat Mitajana i està ubicada a uns terrenys on hi ha restes d’un antic poblat talaiòtic i d’una alqueria musulmana. La restauració del 1880, però, alterà l’esperit de les edificacions tot i que segons fonts consultades, segueixen tenint un gran valor de conservació la torre medieval -una estructura de vigilància contra les invasions sarraïnes- i la capella.

L’any 2019, la Comissió de Patrimoni històric del Consell de Mallorca va rebutjar per unanimitat aquest projecte per l’alt impacte que tindrien, entre d’altres, els aparcaments i les piscines projectades. Després de presentar-hi una alternativa, la Comissió Balear de Medi Ambient n’emeté un informe favorable el març de 2020 i ara està a l’espera del vistiplau del Consell, que s’ha de pronunciar pel que fa a l’impacte sobre el valor patrimonial.

Branson i Mallorca

La promotora dels projectes de Son Valentí i de Son Bunyola és Arenal & Dunas Resort, S.L., una empresa constituïda el 2015 i l’objecte social de la qual és “l’explotació d’activitats de l’àmbit de l’hosteleria en totes les seves vessants, incloses els agroturismes o el turisme rural”. La seva empresa matriu és VH (Spain) Limited, amb domicili social a Londres. El vincle entre el projecte de Son Valentí i Branson és directe: l’administrador solidari d’Arenal & Dunas Resort, S.L., de Son Bunyola S.L (la firma que adquirí Son Bunyola el 1994, tot i que després canvià de propietat fins que Branson la tornà a adquirir el 2015) i d’altres empreses que han estat propietàries en algun moment de les dues finques de Banyalbufar (com Dinicero S.L., Son Creus S.L. i Ganson S.L.), és Josh Bayliss, CEO de Virgin Group des del 2011.

27/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris