Les obres de reforma no es poden dur a terme entre febrer i juny per la nidificació de les aus
La finca de Son Bunyola és una possessió de 275 hectàrees que data del 1880, en plena Serra de Tramuntana, que el magnat britànic té intenció de reformar per convertir-la en un hotel rural de cinc estrelles. Tendrà una capacitat per a 58 persones.
Després de diversos projectes rebutjats, la darrera versió ha rebut el vistiplau de la Comissió Balear de Medi Ambient per unanimitat, però amb condicionants. El primer és que no es poden fer ampliacions ni nous camins d’accés a dins la finca. A més, les obres de reforma que s’hagin de realitzar no es poden dur a terme entre els mesos de nidificació de les aus que envolten l’entorn, que són entre febrer i juny.
El multimilionari propietari del conglomerat Virgin Group, Richard Branson, va adquirir per segona vegada la finca al 2015 per 15 milions d’euros. A l’oest del Port des Canonge, els terrenys estan dins Xarxa Natura 2000, classificats com a sòl rústic i ANEI. L’edifici principal i la torre de defensa estan declarats Bé d’Interés Cultural.
El darrer projecte que ha presentat Branson consta de 29 habitacions de súper luxe per 58 places, amb la construcció de dues piscines, a la part de darrere, una de 173 m2 i una altra de 25 m2. Ara per ara, el multimilionari lloga les cases per setmanes. Depenent de la temporada i de la villa, el preu oscil·la entre els 18.375 euros i els 34.800 euros.
Pel batle de Banyalbufar, Mateu Ferrà, el projecte és un impuls per al municipi. “Felicitar-mos per no haver deixat que tornàs una runa, que caigués en terra i el que era una antiga edificació d’una gran possessió pegàs en terra. El fet ha de ser un canvi d’ús? Idò, és un canvi d’ús” que pot dur “coses bones”, com “llocs de feina” o ” clients de turisme de qualitat que és el que cercam”, declara el batle. Tot i això, destaca que el projecte no comptat amb el suport de tots els grups polítics que volien preservar les cases tal com eren un temps, “tot i que no tornaran a ser mai més una finca de conreu”.
La declaració d’impacte ambiental conclou que no s’hi podran construir les pistes de tennis proposades en un primer moment, ni altres instal·lacions esportives. Es preveu que el soterrani comuniqui l’edifici principal amb la tafona i s’instal·li un nou edifici de transformació en el costat de l’annex 5. Per a l’ús d’aigua de pou serà necessària l’autorització del servei d’Aigües subterrànies. Segons la Llei de Canvi Climàtic, de les noves places d’aparcament, dues hauran de ser per a vehicles lliures d’emissions i l’espai haurà de tenir dos punts de recàrrega de vehicles elèctrics.
Quant a la fossa sèptica existent en desús, se supedita que sigui clausurada i que el sistema autònom de depuració que s’instal·li compleixi amb el Pla Hidrològic de Balears. Així mateix, l’enllumenat interior i exterior ha de ser eficient i amb sistemes de control, i s’hauran de complir les mesures de prevenció de risc d’incendi forestal segons el decret 125/2007.
Les plantes exòtiques invasores s’hauran d’eliminar i els arbres que se sembrin han de ser espècies forestals característiques de l’entorn.
Richard Branson reactiva l’hotel de luxe a Banyalbufar